Fotopagina afwachtende hand Hollande blijkt hit

Een fotopagina die de Volkskrant op oudejaarsdag publiceerde met een verzameling foto’s van de Franse president Hollande gaat als een lopend vuurtje over internet. Op alle foto’s zien we Hollande die een gesprekspartner de hand reikt. Maar helaas: die partner reageert er niet op.

Dankzij een tweet van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho (9 miljoen volgers) ging de productie de wereld in. De Washington Post, de BBC,Der Spiegel en vele andere media namen de boodschap over.

Veel mensen reageerden prettig geamuseerd, maar vooral in Frankrijk viel de boodschap van de fotopagina niet bij iedereen goed. ‘Holland basht Hollande’, kopte de Franse Huffington Post bij voorbeeld. Die krant vond dat er sprake was van misleiding. De foto’s zijn gemaakt op een moment voordat de handen uiteindelijk toch worden geschud, aldus de Huffington Post.

Samensteller van de pagina is fotoredacteur Frank Schallmaier: ‘Wij hebben nooit gesuggereerd dat niemand de hand van Hollande wil schudden. Volgens mij is het voor iedereen duidelijk dat er even later wel een hand wordt gegeven. Dat is fotografie: één seconde later ziet het beeld er heel anders uit.’

Business Insider: The President Of France Can’t Seem To Get Anyone To Shake His Hand

De Volkskrant: De gênante niemandshand van Hollande