Fotoprijs 2008 voor studenten kunstacademies uitgereikt

De Fotoprijs 2008, de aanmoedigingsprijs voor fotografisch talent aan de Nederlandse kunstacademies, is donderdagavond uitgereikt aan twee winnaars. Danny van Vlimmeren (Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, Breda) wint in de categorie voor de Eindexamenstudenten, terwijl Roland Pupupin (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) eerste is geworden in de categorie Overige Studiejaren.

De Fotoprijs, een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en Nikon Nederland, had dit jaar als thema ‘Een schitterend ongeluk’ en uit een recordaantal inzendingen heeft de jury de winnaars geselecteerd. De tentoonstelling met de genomineerde werken in beide categorieën is tot en met 5 mei te zien in het Fotomuseum Den Haag.

De jury prijst Van Vlimmeren vanwege de opbouw en compositie van zijn beeld en de spanning tussen binnen en buiten die duidelijk aanwezig is. De kijker wordt in de foto getrokken die vragen oproept: wat is hier aan de hand? Wat doet de vrouw zo geconcentreerd? Wat gebeurt er precies? Daarnaast is de jury van mening dat het een eerlijke, pretentieloze, bijna ‘dagelijkse’ foto is, die past in de traditie van de ‘ouderwetse’ sociale fotografie. ‘De fotograaf heeft nagedacht over het thema, zich een mening gevormd en is de wereld ingetrokken om rond te kijken. De fotograaf ziet de dingen, en legt ze ook nog eens mooi vast. Daarmee maakt hij duidelijk dat het niet nodig is om zich in allerlei bochten te wringen om ook een lastig thema te kunnen uitbeelden’, aldus het juryrapport. Zijn eerste prijs levert Danny van Vlimmeren zesduizend euro op.

De winnaar in de categorie ‘Overige Studiejaren’, Roland Pupupin, laat volgens de jury in zijn foto zien wat goede fotografie kan doen: machteloosheid, rotzooi esthetiseren zodat het mooi wordt. Het is haast wonderlijk hoe rotzooi op deze schaal en op deze manier gefotografeerd, bijna gaat lijken op een schaal vol edelstenen. Voorts complimenteert de jury het perspectief, het lijnenspel en de schaalverhouding op de foto, evenals de eenvoud die hem extra allure geeft. Roland Pupupin is daarmee de winnaar van de eerste prijs bij de overige studiejaren en gaat naar huis met vijfduizend euro.

De Fotoprijs bestaat sinds 2002 en ieder jaar doen meer studenten van meer opleidingen mee. Zij is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en vanaf deze editie is ook Nikon erbij betrokken. De Fotoprijs is in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor jong talent en om talentvolle studenten in de laatste fase van hun opleiding een steun in de rug te geven bij de start van hun carrière. Inmiddels is de Fotoprijs uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze aanmoedigingsprijzen voor jong fototalent in Nederland. De jury bestond deze keer uit fotografe Rineke Dijkstra, Wim Melis (curator stichting Noorderlicht Groningen), Hripsimé Visser (conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam) en Adri de Vries (directeur stichting SIRE).

Opvallend afwezig bij de nominaties waren de studenten van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Volgens coördinator Fotografie van de Rietveld, Johannes Schwarz, is een competitie als deze niet zinvol. Hij vindt het wedstrijdelement niet zinvol. Bovendien is Schwarz van mening dat studenten zich in hun eindexamenjaar moeten concentreren op het zo goed mogelijk afronden van hun opleiding.