Fotoproject voor blinde en ziende jongeren in Foam

Het Amsterdamse Foam organiseert een serie workshops en een tentoonstelling ten behoeve van het wederzijdse begrip tussen blinde en ziende jongeren en ter vergroting van de cultuurparticipatie van mensen met een beperking.
Tussen 22 mei en 27 juni werken blinde en ziende jongeren samen tijdens een serie workshops die begeleid worden door de fotografe Anja Ligtenberg. De aanpak is gebaseerd op de ‘Schilderen met licht’-methode die ontwikkeld is door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen.

Tijdens de tien workshops zullen steeds vijf blinde en tien ziende fotografen samen beelden creëeren. Bij ‘Schilderen met licht’ worden foto’s veel meer in het hoofd en met het lichaam dan met de ogen gemaakt. De deelnemers bespreken en beschrijven vooraf zorgvuldig wat zij willen laten zien op de foto.
Het beeld ontstaat in de duisternis, waarbij de belichting tot stand komt met behulp van zaklampjes. De foto wordt stukje voor stukje opgebouwd uit de delen die door de zaklamp worden belicht. Niemand weet zo van tevoren hoe de foto eruit zal gaan zie. Het resultaat wordt zichtbaar na de ontwikkeling van het polaroidmateriaal.

Op vrijdagmiddag 30 juni organiseert Foam een debat waarbij de sprekers ingaan op mogelijkheden van cultuurparticipatie voor mensen met een beperking.
Het debat begint om half vier. Vervolgens geven workshopdeelnemers een demonstratie van hun werkwijze (rond vijf uur). Daarop zal om half zes de expositie van hun werk officieel geopend worden. Deze tijden zijn onder voorbehoud.

Blinde en ziende jongeren ‘Schilderen met licht’
Expositie: 30 mei tot en met 5 juli
in het Foam, Keizersgracht 609
in Amsterdam

• Meer informatie over dit initiatief en details over het debat: renske@foam.nl