Foto’s Abu Ghraib blijven probleem

Aanvankelijk leek de Amerikaanse president Obama bereid een groot aantal nog niet eerder gepubliceerde foto’s vrij te geven die een extra beeld geven van wandaden zoals die zijn gepleegd door Amerikaanse militairen in de periode nadat Bagdad was ingenomen, in 2003. Om verschillende redenen ziet hij daar van af. Sommige experts steunen hem, anderen pleiten voor openheid.
De foto’s zouden medio vorige week zijn vrijgegeven voor publicatie, maar Obama liet weten daar toch niet voor te voelen. De foto’s zijn te schokkend, en er is grote kans dat ze nieuwe motivatie geven aan gewelddadige tegenstanders van de VS in met name Irak en Afghanistan.

Opvallend was dat vorige week in de New York TImes Philip Gourevitch, mede-auteur (met Erroll Morris) van het kritische boek The Ballad of Abu Ghraib, ook pleitte voor het niet tonen van de foto’s:
The Abu Ghraib We Cannot See

Afgelopen weekend reageerde advocaat Amrit Singh van de American Civil Liberties Union hierp met een ingezonden brief:
The Value in Showing the Photos of Torture

Zijn de foto’s erg? Dat mogen we aannemen. Tijdens het eerste schandaal rond de misbruik-foto’s kregen Amerikaanse volksvertegenwoordigers al meer foto’s te zien dan het publiek. Degenen die de foto’s zagen, gaven aan dat de gepubliceerde foto’s slechts een topje van de ijsberg zouden zijn.

Vorige week werd dergelijke informatie bevestigd door de hoge Amerikaanse officier Antonio Taguba, sinds twee jaar buiten dienst, die meedeelde dat er foto’s zijn van verkrachtingen.
Daily Telegraph: Telegraph report over Abu Ghraib ‘abuse’ photos confirmed