Foto’s bekijken in Ierland 1

Lars Boering, directeur van de Fotografen Federatie en LUX Photo Gallery, vertoeft deze week in Ierland voor een aantal openingen. In het Sirius Art Centre in Cobh wordt de opening opgeluisterd met portfoliobesprekingen, waar Boering als kritisch kijker aan deelneemt. Het Sirius Art Centre is een multidisciplinair centrum voor de kunsten dat zich met name richt op de lokale gemeenschap.
Door Lars Boering – Een druk expositieprogramma deze week in de steden Cobh en Cork in Ierland. Peggy Sue Amison van het Siruius Art Centre in Cobh laat de Ieren door middel van prachtige tentoonstellingen kennismaken met topfotografie uit binnen- en buitenland. Recent liet ze werk zien van Gilles Perrin, nu hangt er werk van artist in resident Charlie Jouvet.

In deCrawford Art Galleryis momenteel ook een tentoonstelling van haar hand te zien: ‘All My Lovin’’. De Crawford Art Galery is een lokaal museum dat mogelijk is gemaakt door een rijke brouwer uit Ierland. ‘All My Lovin’’ bevat werk o.a. van Phil Toledano, Jenny Mathews en Lydia Pannas. Een belangrijke plek in de expositie wordt ingenomen door het werk van Alex ten Napel, de enige Nederlandse fotograaf wiens werk de komende tijd in Ierland te zien is. Zijn werk kreeg een hoop positieve aandacht op de drukbezochte opening. De meeste aandacht ging echter uit naar de schitterende serie ‘Days with my father’ van Phil Toledano. Van het bijbehorende boek zijn inmiddels 15.000 exemplaren verkocht en de aandacht voor zijn werk neemt internationaal toe. ‘All My Lovin” was enige tijd terug te zien op het fotofestival in Lodz, Polen. De charismatische directeur Krzysztof Candrowicz is in Cork aanwezig om de opening bij te wonen.

In het weekend vinden er portfolio besprekingen plaats. Een internationaal gezelschap van curatoren zal ruim honderd fotografen beoordelen. Deze reviews worden door de Ierse overheid mogelijk gemaakt om erse fotografen toegang te geven tot de internationale fotowereld, een mooi gebaar. Voorts bestaat het programma uit lezingen en ontmoetingen.