Foto’s bekijken in Ierland 2

Lars Boering, directeur van de Fotografen Federatie en LUX Photo Gallery, vertoeft deze week in Ierland voor een aantal openingen. Vandaag deel 2 van zijn verslag.
Vandaag kregen alle curatoren een ronleiding door Cork. Een door de crisis hard geraakt Ierland probeert er het best van te maken. In Cork zie je dan ook diverse initiatieven waar men met Guerilla galeries het culturele leven gaande wil houden. Dit levert verrassend veel mooie exposities op. Zo maakte Doug Dubois, woont en werkt in New York, een prachtig portret van “Pat the Picket’. Pat was een lokale held in Cork die demonstreerde in carnavaleske uitfits en Dubois kon vlak voor zijn dood een serie portretten van hem maken in zijn kostuums. Meer over Doug Dubois is te lezen op de website van Fotodok, waar Raimond Wouda een stuk schreef over de serie ‘All days and nights’ (http://www.fotodok.org/?/fotodok/page/all_the_days_and_nights2/).

De reacties over de tentoonstelling ‘All my lovin’ waren zeer lovend en men is hier oprecht verbaasd dat er meer dan 400 mensen op de opening waren. In de middag was er een presentatie over Poolse fotografie en het festival in Lodz. Directeur Krzysztof Candrowicz liet zien dat de fotografie in Polen sterk in opkomst is en dat de met name de festivals een belangrijke rol spelen in het succes. Daarna was er een presentatie van de curatoren en de reviewers. Een kort stuk van mij over de Nederlandse fotografie bracht een aantal vragen naar voren waarin men in ieder geval zeer geinteresseerd was over de manier waarop Rob Hornstra zo succesvol bezig is en ook de namen Raimond Wouda en Henk Wildschut kwamen voorbij. Men weet veel over Noorderlicht en over Fotodok in Utrecht. Internationaal staat dit goed op de kaart. Prettig dan ook om te zien dat men bewust is van de kracht van Nederlandse fotografie.

Afgelopen vrijdag avond opende er opnieuw een tentoonstelling in het Sirius Art Centre. Deze keer het werk van Charlie Jouvet. Een mooie serie pinhole foto’s op groot formaat.
http://www.siriusartscentre.ie/index.php/whatson/index#77

Zaterdag ochtend starten de portfolioreviews in de lobby van een groot Hotel. Gelijk aan de manier waarop dit in Houston plaatsvindt. In de bar kunnen de fotografen elkaar ontmoeten en naar elkaars werk kijke