Foto’s bekijken in Ierland 3

Lars Boering, directeur van de Fotografen Federatie en LUX Photo Gallery, vertoeft deze week in Ierland voor een aantal openingen. Vandaag deel 3 van zijn verslag.
Vandaag begon om 10 uur ‘s ochtends de reviews in het Comodore hotel in Cobh. 25 minuten per fotograaf en met wat pauzes en een lunch in totaal 10 portfolio’s.

Zoals altijd een mix tussen goed en zwak. Opvallend is het aantal deelnemers uit het vaste land van Europa. Naast de jonge Ieren dan ook fotografen uit Frankrijk, Spanje en zelfs Kroatie. Men is bereid van ver te komen.

Uiteindelijke score is 3 goede projecten, waarvan 1 tot een goed fotoboek kan leiden. Met collega reviewers Rui Prata (fotofesival Portugal), Marta Szymanska (Curator fotofestval Lodz) en anderen nemen we de dag door; bijna allemaal komen we tot dezelfde score. Meestal dezelfde fotografen.

Na een korte pauze vertrekken we in een bus naar Cork. In het West Cork arts center een internationale tentoonstelling met ruim 180 (!) collages. Opnieuw een druk bezochte opening die de gretigheid van de Ieren op cultureel gebied onderstreept.

Aansluitend een diner in het lokale restaurant. Onder het genot van heerlijk eten ondervraag ik mij internationale collega’s opnieuw over de Nederlandse fotografie. Een aantal namen vallen: Helen van Meene, Rineke Dijkstra en Annie van Gemert. Allemaal vrouwen, allemaal portretfotografie. Opvallend is wel dat men de Nederlandse bijdrage aan het internationale circuit nogal beperkt vind; vaak dezelfde namen die al jaren meelopen en een gebrek aan jonge Nederlandse fotografen die hun werk laten zien. Ik geef weerwoord met een aantal succesvolle Nederlanders die aan de weg timmeren en dat stemt de houding wat milder.

Blijft over dat men te weinig Nederlanders ziet bij internationale reviews. Dat is jammer want ik zie ook bij dit evenement de juiste contacten ontstaan: uitnodigingen voor deelname aan festivals, contacten bij galeries en zelfs een aantal printverkopen laten zien dat er veel gebeuren kan in korte tijd. Dit zag ik ook gebeuren in Parijs bij Fotofest reviews: men maakt daar in het internationale circuit grote stappen. Er is in korte tijd veel te winnen en de enorme openheid in de fotowereld en de wil om mensen verder te helpen is geweldig. Toch maar weer opnieuw promoten in de Nederlandse fotografenpopulatie.