Foto’s en persoonsgegevens van Amerikaanse zedendelinquenten op internet

Afgelopen woensdag opende het ministerie van justitie van de Verenigde Staten een website waarop bezorgde burgers portretten en persoonlijke gegevens kunnen opvragen van personen die ooit voor een zedendelict veroordeeld zijn.
Het Amerikaanse ministerie van justitie verzamelde gegevens over zedendelinquenten uit 22 van 50 Amerikaanse staten. Bezoekers van de website www.nsopr.gov kunnen op naam of adres zoeken. NSOPR staat voor National Sex Offender Public Registry.
De zoekopdracht levert bij een ‘hit’ de volgende gegevens van de betreffende persoon op: volledige naam; eventuele aliassen; geslacht; ras; lengte; gewicht; kleur van ogen en haar; geboortedatum en leeftijd; reden, datum en plaats van veroordeling; eventuele littekens en/of tatoeages; het huidige of laatst bekende adres; het merk, type en kenteken van diens vervoersmiddel en de werkwijze van de veroordeelde.
De federale website is sinds de opening niet operationeel door de grote belangstelling. Maar een bezoeker kan eenvoudig doorklikken naar de registers van de verschillende staten. Wanneer een bezoeker bij het register van bijvoorbeeld de New Yersey State Police een achternaam als Bush of Kennedy intikt worden alle bovenstaande gegevens zichtbaar.