Noor-fotografen Nina Berman, Alixandra Fazzina, Andrea Bruce en Stanley Greene hebben een gezamenlijk project gemaakt over het vluchtelingenkamp Zaatari in Noord-Jordanië. Grote canvasprints van het leven in het vluchtelingenkamp zijn te zien op de buitenmuren van het kamp. De foto’s roepen op tot discussie maar brengen tegelijkertijd ook vreugde aan de bewoners van het kamp, aldus Noor.
Zaatari is een vluchtelingenkamp dat ongeveer 10 kilometer van de Syrische grens ligt. Het kamp begon in juli 2002 met ongeveer 100 Syrische gezinnen. Tegenwoordig wonen er 120.000 vluchtelingen in het kamp. Het is daarmee het op een na grootste vluchtelingenkamp ter wereld en de vierde grote stad in Jordanië.
Het project van Berman, Fazzina, Bruce en Greene bestaat zowel uit foto’s van het dagelijks leven in het kamp als foto’s uit de studio die in een van de tenten was opgezet. De vluchtelingen konden zich hier laten portretteren. Hen werd gevraagd om een object mee te nemen dat hen dierbaar was.
De foto’s zijn uiteindelijk op canvas gedrukt en op de buitenmuren van het kamp gehangen. Het werk is zo een reflectie op het leven binnen de muren en geeft tegelijkertijd ook een boodschap aan de buitenwereld over de grote nood van de vluchtelingen in het kamp. Het doel van de muur is om een realistische inkijk te bieden in het dagelijks leven in het kamp. Tegelijkertijd moet het niet te deprimerend zijn om naar de muur te kijken.
Dit laatste is zeker niet het geval, zo blijkt uit de Instagram van Nina Berman. De bewoners van het vluchtelingenkamp gaan op de foto voor de foto’s waar ze op staan en een vrouw die aan haal rolstoel gebonden is racete snel naar de muur toen ze hoorde dat haar foto daar hing.
De foto’s roepen ter plaatse echter ook veel discussie op. Zo is er een foto te zien van twee mannen die aan het bouwen zijn. Bakstenen zijn echter verboden in het vluchtelingenkamp. De Jordaanse politie stond erop dat de foto verwijderd werd, terwijl de twee mannen een toegestaan toilet aan het bouwen waren.