Foto’s Srebrenica ’te schokkend’

Eigenlijk zouden foto’s van Tarik Samarah tot en met 14 oktober in het gebouw van de Tweede Kamer te zien zijn. Maar ze zijn op 27 augustus verwijderd. Volgens het ANP heeft Kamervoorzitter Weisglas de tentoonstelling laten weghalen omdat de foto’s te schokkend waren voor bezoekende groepen scholieren.
De tentoonstelling met het werk van de Bosnische fotograaf is op 22 juni geopend in aanwezigheid van onder meer Weisglas, initiatiefneemster Farah Karimi (Kamerlid GroenLinks) en de burgemeester van Srebrenica, Malkic.

De foto’s zijn al langer te zien in een permanente tentoonstelling in een ruimte bij de begraafplaats die voor vermoorde mannen en vrouwen is ingericht in Potocari (bij Srebrenica), gelegen tegenover de voormalige Dutchbat Compund.

Op de website van De Telegraaf lezen we dat Karimi is teleurgesteld, evenals het Interkerkelijk Vredesberaad en de burgemeester van Srebrenica. Die laatste vindt dat de Nederlandse regering en het parlement de tragedie van Srebrenica kennelijk nog steeds willen minimaliseren.

Het IKV beaamt dat de foto’s confronterend kunnen zijn voor scholieren. ‘Maar dit is juist een stuk van de Nederlandse geschiedenis dat we niet moeten wegpoetsen.’

Ook PvdA-Kamerlid Koenders is teleurgesteld. ‘Juist nu het reces voorbij is en er meer mensen naar de Kamer komen, moeten de foto’s te zien zijn. Dat de foto’s confronterend zijn, is geen probleem. Dat hoort erbij, Srebrenica is onderdeel van het publieke debat in Nederland.’ Koenders geeft Weisglas een kleine hint: ‘Het zou mooi zijn als Weisglas kan besluiten ze toch nog ergens in een ruimte in het Kamergebouw te exposeren.’

Bekijk een van de foto’s bij www.sarajevo-x.com