Foto’s van bijna niets

Vandaag opent de tentoonstelling ‘Las Vegas’ in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam. De fotograaf, Maarten van Schaik, heeft maar weinig nodig om een sterk beeld te maken.
Van Schaik (Gouda 1975) exposeert minimale straattaferelen die hij vorig jaar in ’the city of sin’ fotografeerde. In zijn composities maakt hij intelligent gebruik van strijklicht, schaduwen, reflecties, doorkijkjes en onaanzienlijke voorwerpen. Hij weet één en ander te combineren tot beelden waarin alles op zijn plaats valt. De sfeer in deze foto’s wordt bepaald door een omgeving en/of enkele voorwerpen, waarbij één of twee kleuren het beeld domineren.

Vanaf het moment dat Van Schaik in 1997 afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, is zijn werk regelmatig geëxposeerd. Zijn foto’s waren onder andere te zien tijdens de fotografiebeurs Paris Photo (2002, 2004), in Galerie Van Zoetendaal (2001,2002,2003) en Galerie 2 1/2 bij 4 1/2 (1999, 2001) in Amsterdam.

Van Schaik kreeg opdrachten van onder andere het Volkskrant Magazine, De Groene Amsterdammer, Het Parool, Esquire en Rails. Ook maakte hij CD-hoesjes voor Green Lizard, Trockener Kecks, Coparck, Nevada Drive en Kirsten. In 2003 en 2004 leverde hij belangrijke bijdragen aan de boeken ‘Dromen van Europa’ en ‘Moved’.

Las Vegas
Foto’s van Maarten van Schaik
Van 21 juli t/m 3 september 2006
in Foam_Fotografiemuseum
Keizersgracht 609 in Amsterdam

• Beelden van en informatie over Maarten van Schaik, zie: www.maartenvanschaik.nl