Foto’s van J.G. Mulder te zien in Vietnam

De cultureel antropoloog John Kleinen verzorgde op basis van zijn essay voor het boek ‘J.G. Mulder: Zijstraten van de geschiedenis – De wereld rond 1900 in stereofoto’s’ een aantal artikelen in het Engels, Frans en Vietnamees. De Franse en Vietnamese versies verschenen in Les Carnets du Viet Nam (januari 2008) en in een speciaal Nieuwjaarsnummer van Xua & Nay, een Vietnamese lokale variant van het Historisch Tijdschrift (zie foto’s).
Dit tijdschrift, Xua & Nay (Gisteren en Vandaag) komt regelmatig met publicaties over onderwerpen die een nieuw en kritisch licht werpen op historische gebeurtenissen en vormt daarmee een unicum in een sterk door de Communistische Partij gecontroleerde pers.

De ontdekking van Mulders (1869-1922) stereofoto’s trokken indertijd de aandacht dankzij het werk van zijn kleindochter Carla Mulder die er in 2006 en 2007 een theaterproductie aan wijdde.

Met behulp van Mulders stereofoto’s wist Kleinen niet alleen een aantal koloniale gebouwen in de havenstad Haiphong te traceren, maar vond hij ook het huis terug waar de koopman, avonturier en fotograaf tussen 1904 en 1908 had gewoond. Mulders foto’s en zijn interesse in Vietnamese onderwerpen trokken de aandacht van Vietnamese en Franse historici die onlangs een conferentie wijdden aan de politieke en culturele omstandigheden waaronder het moderne Vietnamese nationalisme gestalte kreeg aan het begin van de 20ste eeuw.

• Eerder op Photoq bespreking van het boek over Mulder: Intiem beeld van een voorbije wereld

Carnets de Viet Nam (Article : p18 -22: Les chemins de traverse de l’Histoire. Des vues stéréoscopiques du Viêt Nam colonial prises par un Hollandais, de John Kleinen)