Foto’s van Monroe belanden in Poolse capriolen

Komende woensdag komt een partij foto’s onder de hamer bij het veilingbureau DESA Unicum in Warschau die de Amerikaanse fotograaf Milton Greene maakte van Marilyn Monroe en – in mindere mate – andere beroemdheden uit haar tijd. Het pakket beslaat 300 afdrukken. Aanbieder is de Poolse staat. En die wil dat de foto’s in hun geheel naar één museum of stad gaan. En die moet dan een apart museum wijden aan het werk van Greene.

Greene had een bijzondere relatie met Monroe. Hij fotografeerde haar vaak, en ze trok zelfs een tijd in bij het gezin Greene. Na het overlijden van Greene in 1985 leidde zijn archief een zwervend bestaan. Voor een groot deel kwam het in handen van de overheid in Warschau nadat een Amerikaanse bouwondernemer Greene’s archief moest inzetten om schulden te betalen die hij in Polen had.

Vorig jaar veilde DESA Unicum al een groot aantal negatieven van Greene en daarbij horend auteursrecht. De gang van zaken in Polen maakt de zoons van de fotograaf – die in Oregon via de Milton Greene Trust proberen de nalatenschap van hun vader te bestieren – radeloos.

Meer in de New York Times: Marilyn Monroe’s Photo Caper in Poland