Fotoveiling voor Birma


De Nederlandse hulp- en ontwikkelingsorganisatie Birma Fonds organiseert in Amsterdam van 13 tot en met 19 oktober een expositie rondom in Birma gemaakt werk van veertien Nederlandse en buitenlandse topfotografen, onder wie Chris Steele-Perkins, John Stanmeyer en Jan Banning. De gesigneerde afdrukken worden na afloop van de expositie geveild.

Het afgelopen jaar is Birma, een gesloten militaire dictatuur, veelvuldig in het nieuws geweest. Na de met geweld neergeslagen monniken opstand van september 2007 volgde in mei 2008 de desastreuze cycloon Nargis, die aan zeker 150.000 mensen het leven kostte. Het Birma Fonds was een van de weinige buitenlandse organisaties die ter plaatse hulp wist te verlenen zonder zich te commiteren.

Van maandag 13 tot zondag 19 oktober organiseert het Birma Fonds in de Amsterdamse Galerie Mokum de fototentoonstelling Birma in Beeld, die zal worden afgesloten met een charity-veiling. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de projecten van het Birma Fonds in het rampgebied en een scholenproject in de Karen-provincie.

Diverse topfotografen uit binnen- en buitenland hebben in Birma gemaakte gesigneerde werken ter beschikking gesteld voor dit evenement. Onder de deelnemende fotografen zijn Magnum-icoon Chris Steele-Perkins, Zilveren Camera-winnaar Jan Banning, en veelvuldig onderscheiden fotografen als John Stanmeyer en James Whitlow Delano. Een van de topstukken is een indrukwekkende print van het portret dat Jan Bogaerts maakte voor de omslag van het boek ‘De Onzichtbaren’, geschreven door Karel Glastra van Loon.

“De expositie heeft geen politiek karakter,” zegt voorzitter Hans Hulst. “Het doel is om via een cultureel evenement mensen in aanraking te brengen met Birma, een land waar velen maar weinig van weten. We hopen dat de afsluitende veiling ons helpt om een schoolproject te financieren in Karen Staat, een etnische provincie in Birma. Vijftig jaar conflict heeft hier het onderwijssysteem weggevaagd. Met ons project hopen we de jeugd weer perspectief te kunnen bieden.”

De officiële opening van de expositie vindt plaats op 13 oktober om 14.00 uur. De toegang is gratis. Op 19 oktober zal de afsluitende veiling worden georganiseerd. De veiling is alleen toegankelijk na voorinschrijving. Amsterdam Glerum Auctioneers zal, in de persoon van veilingmeester Talita Teves, de werken veilen.


www.birmainbeeld.nl