Fotoweek moet kiezen voor kleinere opzet

Nadat eerder deze week de Dutch Doc Award liet weten een stapje terug te moeten doen, heeft nu ook de organisatie van de Fotoweek laten weten te kiezen voor een bescheidener opzet. De Fotograaf des Vaderlands blijft gehandhaafd, evenals een landelijke pop-up fotostudiotour, maar de uitgebreide programmering met vele tientallen partners die in de Fotoweek gerelateerde activiteiten organiseerden gaat niet meer door.

In een mail aan de partners van de afgelopen twee jaar schrijft het bestuur van de Fotoweek onder meer: ‘Er is besloten om in 2015 het programma met onze partners niet meer te continueren. De organisatie beschikt over onvoldoende capaciteit om de programmering te organiseren en u de gewenste promotie te kunnen bieden. Natuurlijk betreuren wij dit zeer, juist omdat we de afgelopen edities geraakt werden door het enthousiasme en de inzet van de vele partners.’

De derde editie van de Fotoweek vindt plaats van vrijdag 11 tot en met zondag 20 september 2015. Het bestuur: ‘Dit jaar zullen wij de focus leggen op het uitroepen van de Fotograaf des Vaderlands, het tentoonstellen van de fotoserie van de Fotograaf des Vaderlands en het organiseren van een landelijke pop-up fotostudiotour waar het publiek zich door een professionele fotograaf kan laten fotograferen.’

Op woensdag 22 april 2015 maakt de stichting Fotoweek bekend wie de nieuwe Fotograaf des Vaderlands wordt, in navolging van Ilvy Njiokiktjien (2013) en Koen Hauser (2014). Speciale gast bij deze bijeenkomst is Twan Huys (presentator Nieuwsuur en College Tour) die het thema van 2015 ‘Kijk! Mijn Straat’ introduceert en de nieuwbakken Fotograaf des Vaderlands interviewt.

Net als de voorgaande jaren krijgt de fotograaf de opdracht om voor Fotoweek een speciale fotoserie te maken in het thema van Fotoweek. De fotoserie wordt tijdens Fotoweek 2015 gepresenteerd bij FOTODOK, internationale plek voor documentairefotografie, in Utrecht.

Met het thema ‘Kijk! Mijn Straat’ wil Fotoweek alle Nederlanders inspireren om hun directe, alledaagse leefomgeving te delen door middel van fotografie. Buurt, stad, laan, villa, flat of dorp – iedere straat heeft zijn eigen identiteit. Dit maakt de publieke ruimte ook heel erg persoonlijk en eigen. Fotografie maakt het mogelijk dat iedereen vol trots kan delen hoe we samen leven in de uiteenlopende straten van Nederland. Tijdens Fotoweek wordt in dit thema, in samenwerking met DuPho (Dutch Photographers), een pop-up fotostudiotour georganiseerd.

Fotoweek is een initiatief van Nederlands Fotomuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam en wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

www.defotoweek.nl