Fotoweek presenteert Fotograaf des Vaderlands

Zelden was het zo druk op een persconferentie over fotografie als de bijeenkomst vanmiddag van de Fotoweek, een manifestatie die dit jaar voor het eerst plaatsvindt. Bijna honderd aanwezigen hoorden onder meer wie tijdens tien dagen in september de Fotograaf des Vaderlands is: de jonge prijswinnende vrouw Ilvy Njiokiktjien.
Het uitgereikte persbericht meldt:

In Njiokiktjien ziet Stichting Fotoweek een fotograaf die op een eigentijdse wijze succesvol invulling geeft aan het vak. Met deze eretitel is Njiokiktjien een jaarlang he?t gezicht van de Nederlandse fotografie. Als Fotograaf des Vaderlands maakt ze een fotoserie die tijdens Fotoweek (20 – 29 september 2013) wordt onthuld en treedt ze veelvuldig op in de media.

Njiokiktjien: een voorbeeld voor de vakfotografie
Ilvy Njiokiktjien werkt als freelance fotograaf over de hele wereld. Ze werkt multimediaal en haar werk wordt in toonaangevende internationale bladen gepubliceerd. ‘Hoe zij als fotograaf invulling geeft aan haar vak is voor ons de doorslaggevende reden om haar te benoemen tot eerste Fotograaf des Vaderlands’, legt Ruud Visschedijk (voorzitter stichting Fotoweek en directeur Nederlands Fotomuseum) uit.

In 2011 brak Ilvy internationaal door met haar serie ‘Afrikaner Bloed’. Sindsdien is haar werk bekroond met prestigieuze prijzen zoals bij World Press Photo (categorie Media Contest) en de Zilveren Camera.

Nederlandse verjaardagen in beeld
In opdracht van Fotoweek maakt Njiokiktjien een fotoserie in het thema Kijk! Mijn Familie. Ze koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen. Een thema dat ver afstaat van haar eerdere werk. ‘Als documentairefotograaf reflecteer ik op actuele maatschappelijke thema’s. Met de Fotoweekserie sta ik voor de uitdaging om hele gewone momenten op een bijzondere manier in beeld te brengen.’ Tijdens Fotoweek zal Njiokiktjien een dag lang Nederlandse families portretteren in een pop-up fotostudio ergens in het land.


Samenwerking
Met trots presenteert Fotoweek bovendien HEMA als nieuwe partner. Marloes Krijnen over de samenwerking: ‘HEMA is voor ons de ideale partner met wie wij een groot publiek kunnen bereiken. Gezamenlijk willen we mensen inspireren en aanzetten om foto’s te maken en deze te delen en af te drukken.’ HEMA bereikt dagelijks duizenden mensen die via de website fotoproducten bestellen. Samen met HEMA kan Fotoweek de fotografie breed onder de aandacht brengen.

Ook in Calumet Photographic heeft Fotoweek een partner gevonden. Calumet Photograhic stelt tijdens Fotoweek studiomaterialen beschikbaar waarmee overal in Nederland pop-up fotostudio’s geplaatst worden. Hier kunnen gezinnen en families zich laten portretteren.

Fotoweek is een initiatief van Nederlands Fotomuseum en Foam en wordt mogelijk gemaakt door Founding Father de BankGiro Loterij en partners HEMA en Calumet. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken, boekhandels en iedereen die zich bezighoudt met beeld worden er publieksactiviteiten in het hele land georganiseerd.

www.defotoweek.nl