Fraai visitekaartje van Karine Versluis

Ze is dit jaar afgestudeerd aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Uit haar eindexamenproject Staphorst stelde ze een selectie samen en publiceerde die in boekvorm.
Karine Versluis (1980) is in Staphorst geboren. Haar ouders vestigden zich in de zeventiger jaren in het Overijsselse dorp toen haar vader daar gymnastiekleraar werd. Omdat ze er is opgegroeid, kon Versluis deze karakteristieke gemeenschap van binnenuit fotograferen.

‘Klederdracht en Staphorst horen bij elkaar’ schrijft Versluis in de inleiding. Ze stelt echter vast dat het verdwijnend fenomeen is: ‘Tegenwoordig lopen er nog maar zeshonderd vrouwen en zes mannen in klederdracht en in 2003 is voor het laatst een echtpaar in klederdracht getrouwd.’ Voordat het allemaal voorbij is, heeft de fotografe haar visie op de bewoners van dit traditionele dorp vastgelegd: ‘…want ik hou van klederdracht en van de Staphorster cultuur…’ Ondanks het fotografeerverbod van de gemeente kon Versluis de beelden maken die zij voor haar documentaire nodig achtte.

Het boekje bevat straatopnamen, Staphorsters in hun interieur, (voorbereidingen op) feestelijke bijeenkomsten en beelden over de locale jeugdcultuur. De fotografe koos ook een twaalftal foto’s die haar vader twintig tot dertig jaar geleden maakten. Versluis hanteert het snapshot als stijlmiddel, waardoor die oudere foto’s binnen deze reportage niet misstaan. En wat heeft vader Versluis prachtige foto’s over de recreëerende inwoners van dit dorp gemaakt.

De 48 foto’s in Staphorst vormen samen een persoonlijk beeld, onnadrukkelijk gefotografeerd, maar daardoor niet minder treffend. Het is een poëtisch en kleurrijk verslag over een gemeenschap waar traditie en de onstuitbare ‘vooruitgang’ naast elkaar bestaan. Met deze publicatie heeft Versluis een fijnzinnig en fraai visitekaartje afgegeven.

Han Schoonhoven

Staphorst
fotografie en inleiding: Karine Versluis
archieffoto’s: Dick Versluis
voorwoord: Martijn van de Griendt
paperback, 64 pagina’s, 48 foto’s in full-color
eigen uitgave
prijs: 17,50 euro

• Voor informatie over en foto’s van Versluis, zie: www.karineversluis.nl