Framing Sculpture: wie niet gaat, is gek

De tentoonstelling Brancusi, Rosso and Man Ray, FRAMING SCULPTURE in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is wat mij betreft de beste (en meest leerzame) tentoonstelling over fotografie in Nederland sinds 25 jaar. De tentoonstelling geeft een adembenemend inzicht in de zeggingskracht van de fotografie die vele stappen verdergaat dan registrerende waarheidsvinding.

Voor de meeste fotografen is Man Ray het meest bekend en een groot voorbeeld, misschien is hij wel dé grote ontdekker en uitvinder van de fotografie. Van de twee andere kunstenaars/beeldhouwers Brancusi en Rosso is naast verscheidene sculpturen een fors aantal verrassende foto’s en zelfs 8mm-filmpjes bijeen gebracht.

Een filmfragment in Brancusi’s atelier, de beweging van de camera van beneden naar boven langs sokkels, sculpturen, wanden richting dakramen is van overgetelijke schoonheid en ook de foto’s van de spiegeling van z’n atelier in zijn gepolijste sculpturen zijn weergaloos.

Rosso gaat nog een stap verder en transformeert zijn sculpturen geleidelijk aan naar fotografiën. Hij probeerde het badend licht (de oerbron) op een persoon, een fractie van een moment, uit zijn herinnering te herscheppen in was die kneedbaar bleef. Zijn sculpturen drukte hij op verschillende manieren in foto’s af waarmee hij schaduw en standpunt veranderde. Afdrukken in allerlei formaatjes, scheef geknipt of gescheurd, veelal met de bedoeling het perspectief te sturen zijn behalve heel (heel) mooi ook nog eens verrijkend voor je besef wat fotografie eigenlijk is! In NRC Handelsblad van 11 februari j.l. heeft Bianca Stigter een prachtige recensie geschreven over deze tentoonstelling.

Wat moet worden gezegd is dat de inrichting van de tentoonstelling schitterend is, uitgewogen niet-symmetrisch wit tussen foto’s en filmpjes aan de wand en je ontmoet de sculpturen bijna vanzelfsprekend tijdens je wandeling door de tentoonstelling. Niets is bovenmatig of overheersend. Ongewoon voor deze tijd. De catalogus (wat een productie) is een must-have, goeie teksten en rijk geïllustreerd én, en dat mag ook wel eens worden gezegd bijzonder mooi vormgegeven door Rik Vermeulen en Marjolijn Verbist. Tot 11 mei in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Wie niét gaat is gek.

En het is altijd weer heerlijk om terug te keren naar je eigen woonplaats; via de Westersingel met aan de overkant de beste Chinees (Mauritsweg) in town richting het nieuwe station, in de volksmond ook wel ‘stratenmakers-baggy look’ genoemd. Let vooral op het nieuwe VVV-informatiepunt zonder enkele gêne neergeplant in de ruime hal van het station. Gelukkig kun je ook nog lachen in Rotterdam.

boijmans.nl

De catalogus Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture is te koop in de PhotoQ Bookshop