Françoise Demulder (61) overleden

De Franse oorlogsfotografe Françcoise Demulder is woensdag overleden in een ziekenhuis in de Parijse voorstad Levallois-Perret. Een hartaanval werd haar fataal. Demulder was in 1977 de eerste vrouw die bij World Press Photo de hoofdprijs ontving.
Ze won met een foto die ze begin januari 1976 in Beirut maakte. Christelijke milities ontruimden het Palestijnse vluchtelingenkamp La Quarantaine en staken de huizen in brand. Een Palestijnse vrouw vraagt een van de christelijke falangisten om vergiffenis. Dat mocht niet baten. Vlak na het maken van de foto werden vele Palestijnen tegen de muur gezet en doodgeschoten.

De foto’s belandden pas twee weken na dato op de burelen van Demulders agentschap Gamma. Bij het kiezen zag de Gamma-redactie hèt beeld over het hoofd. Door de combinatie van laat tijdstip en verkeerde keuze is de foto nooit gepubliceerd voordat de jury van World Press Photo besloot het beeld tot het beste van het jaar te verkiezen.

Demulder heeft later pogingen ondernomen om te achterhalen wat er was geworden van de mensen op de foto. Alleen de moeder met haar baby, midden op de foto, overleefden. De falangist kwam om bij het spelen van Russisch roulette.

De dood van Demulder werd tijdens het fotofestival Visa Pour L’Image in Perpignan herdacht met een speciale slideshow tijdens de dagelijkse openluchtvertoningen in de avonduren. In Parijs stelde de Franse minister voor Cultuur Christine Albanel dat Frankrijk een bijzondere vrouw heeft verloren, ‘een grote fotografe en oorlogsverslaggever met uitzonderlijke moed’.

Demulder reise op haar 19de met een camera naar Vietnam. In de drie volgende decennia fotografeerde ze conflicten in Cambodja, Libanon, voormalig Joegoslavië, Iran en Irak. Haar werk verscheen in de grote Franse bladen alsmede in Time, Life en Newsweek.

IN 2003 onderging Demulder een behandeling tegen leukemie. Door medische missers raakten haar benen verlamd. Werken werd daardoor voor Demulder onmogelijk. Een grote groep collega-fotografen besloot daarop een benefietveiling van foto’s te organiseren, die 171 duizend euro opleverde.