De fotograaf Frans Stoppelman is op 23 oktober in Mexico-stad overleden, zo lezen we in de Volkskrant van 24 november. Stoppelman was een Nederlandse fotograaf die zich na de Tweede Wereldoorlog in Latijns-Amerika vestigde.
Zijn eerste camera was een Kodak Brownie, schrijft Peter Brusse in zijn rubriek ‘Uit het leven’, en die kon hij aanschaffen met spaarzegels van waspoeder. Paalman groeide op in de Binnenbantammerstraat in Amsterdam.
Stoppelman was en jood en vluchtte in de oorlog naar Zwitserland. Daar zat hij in een werkkamp, Les Verrières, waar hij veel fotografeerde. Hij hing de foto’s aan de muur en die konden de anderen in het kamp nabestellen.
Een aantal afdrukken van deze foto’s is nu in de collectie van het Joods Historisch Museum in Amsterdam.
Later kreeg Stoppelman de kans om aan de fotoacademie in Lausanne te studeren en werd hij persfotograaf in Zwitserland.
In 1949 verkoos hij Chili als vestigingsplek. Een foto die hij in de hoofdstad Santiago maakte van mensen die zich verdrongen rond de eerste roltrap in de stad haalde het fameuze blad Life. Die plaatsing leverde hem veel opdrachten op in Europa. Eind jaren vijftig keerde hij aldus voor langere tijd terug in Amsterdam.
Na enige jaren vertrok hij naar de Cariben en verbleef onder meer in de Dominicaanse Republiek en op Jamaica. Zijn fotografie werd onder meer vertegenwoordigd via het Berlijnse agentschap In Voller Ernst. In 1968 trokken de Olympische Spelen Stoppelman naar Mexico. Daar woonde en werkte hij tot zijn dood.
Stoplleman maakte enkele boeken, waaronder Mexico en movimiento / Mexico on the move, El Rodeo Chileno en Jamaica.
• Foto’s in de collectie van het Joods Historisch Museum
• Enkele latere foto’s van Stoppelman zijn gepubliceerd op pagina 15 van het ASMP (American Society of Media Photographers) bulletin van september 1998. Bekijk de kopie