Franse parlementariërs voor waarschuwing tegen manipulatie

Het Franse parlementslid Valery Boyer heeft begin deze week een wetsvoorstel ingediend om foto’s die gemanipuleerde lichamen tonen te voorzien van een waarschuwende mededeling. ‘Geretoucheerde foto waarop de lichamelijke verschijning van een persoon is veranderd’, zou ongeveer de mededeling moeten worden. Bij overtreding van de voorgestelde wet zou een boete van 37.500 euro moeten worden opgelegd.
Boyer, net als president Sarkozy lid van de partij UMP, strijdt al jaren tegen anorexia. ‘Sommige foto’s kunnen mensen laten geloven dat er een werkelijkheid bestaat die er niet is’, aldus Boyer. Haar voorstel is ingediend met de steun van vijftig andere leden van de Assemblee Nationale, de Franse Tweede Kamer.

Het voorstel van Boyer is niet alleen gericht op reclamefoto’s, maar ook op persfoto’s, beelden in politieke campagnes, kunstfotografie en foto’s op verpakkingen.

Libération: Bientôt un avertissement sur les photos retouchées ?

Trouw: Frankrijk waarschuwt voor manipulatie foto’s

Ook in Groot-Brittannië wordt gewerkt aan wettelijke maatregelen. Lees in de New York Times: Lifting the Veil of Mere Pixel Perfection