Franse rechtbank verbiedt boek met portretten bende-leden

Een rechtbank in Parijs heeft onlangs de publicatie verboden van het boek Gangs Story van de Franse fotograaf Yann Morvan. Een van de geportetteerden eiste het verbod omdat hij niet wil dat zijn portret – in 1987 gemaakt toen deze 17 jaar was – wordt verspreid.

Gangs Story toont een groot aantal portretten van leden van bendes in Franse voorsteden vanaf de jaren vijftig, waaronder Hell’s Angels en skinheads. Hij stopte ermee in 1995 nadat hij door seriemoordenaar Guy Georges drie weken was ontvoerd en gemarteld.

De eerste verise van Gangs Story verscheen in 2000. De afgebeelde 17-jarige ‘Petit Mathieu’, een extreem-rechtse jongeman die poseert met een lichtpistool en een hamer, kreeg destijds al voor elkaar dat zijn foto uit het boek moest worden verwijderd.

Vorig jaar besloot Morvan om met voormalig bendelid Kizo een documentaire te draaien over bendes in de voorsteden. Naar aanleiding daarvan uitgever La Manufacture de Livres een bewerkte versie van Gangs Story, met nieuwe foto’s die Morvan van 2009 tot 2012 maakte.

Ook het portret van de kleine Mathieu staat in de nieuwe uitgave. De inmiddels 26 jaar oudere man stapte begin juli naar de rechter om een publicatieverbod te eisen. De foto weerspiegelt niet zijn huidige gedachten over de maatschappij, aldus een van zijn overwegingen. De rechtbank willigde Mathieu’s eisen in: hij heeft de rechten over zijn eigen beeld, een boete van 5000 euro en een onmiddellijk publicatieverbod.

British Journal of Photography: French court bans Yan Morvan’s latest photobook

Paris Match: slideshow Les gangs de France