Freelancers optimistisch, maar niet uit vrije wil

Ondanks teruglopende tarieven en toenemende concurrentie zijn freelance journalisten en fotografen optimistisch, al is het soms meer gedwongen door de omstandigheden dan echt uit vrije wil. Aldus de slotconclusie van een onderzoek dat een aantal vakorganisaties heeft laten uitvoeren.

Het rapport bevestigt wat veel freelancers de laatste jaren aan den lijve ondervinden: minder verdienen, meer aanbieders op de markt. Dat leidt tot veel onzekerheid. Na de presentatie van het rapport in Den Haag noemde hoogleraar Mark Deuze in een toelichting de houding van veel reelancers ‘onrealistisch optimistisch’. Men verwacht dat het over een tijdje beter zal gaan. Maar op basis waarvan is onduidelijk.

Het onderzoek Freelance Journalisten, Schrijvers en Fotografen – Tarieven en auteursrechten, onderhandelingen en toekomstverwachtingen is uitgevoerd door Henk Vinken en Teuis IJdens van het Tilburgse bureau Pyrrhula. De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten), FLA (Freelancers Associatie), FF (Fotografen Federatie) en auteursrechtenorganisatie Lira wilden inzicht in de ontwikkeling van de tarieven die freelance journalisten, schrijvers en fotografen kunnen rekenen voor hun journalistiek, schrijvend en fotografisch werk.

Directeur Lars Boering van de FotografenFederatie: ‘Ik schrok toch wel van het zakken van de prijs per foto. Dat is zorgelijk. hoewel er een lichtpuntje is van een lichte stijging de laatste tijd.’ Verder was hij blij dat met name Tweede Kamerleden van D66 en de PvdA veel begrip hebben voor de positie van freelancers.

Het valt Boering op dat mensen die bewust kiezen voor freelancerschap meer kans op een goed inkomen hebben. ‘Het is belangrijk dat de opleidingen dat duidelijk maken aan hun studenten: dat alleen de gemotiveerden het zullen redden. Het geeft ook aan dat je bij ontslag ook niet te makkelijk moet denken over de omschakeling naar freelancen.’