Friese palingvissers en Noordhollandse plekken

Een groep Noordhollandse fotografen fotografeerde vierhonderd plaatsen in die provincie. Dolph Kessler voer mee met elf Friese palingvissers en bezocht verschillende palingrookwedstrijden.
Dolph Kessler (1950) werkt sinds een jaar of vijf als professioneel fotograaf.
Daarvoor was hij planoloog, wethouder van Leeuwarden en organisator van studiereizen. Hij heeft, zoals dat heet, van zijn hobby zijn beroep gemaakt en fotografeert reisreportages en documentaire projecten, bijvoorbeeld over de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Zijn foto’s verschijnen ondermeer in de reisbijlage van de Volkskrant en diverse reistijdschriften.

In 2006 en 2007 verdiepte hij zich in de wereld van de palingvissers. In Friesland (door Kessler consequent als ‘Fryslân’ gespeld) werken nog negentien beroepspalingvissers. Bij elf van hen heeft hij hun werkwijze vastgelegd en de vaak bijzonder fraaie werkomgeving. Palingvissers staan vroeg op. Bij zonsopkomst zijn ze vaak al een uur aan het werk, omdat er ‘smorgens minder wind is, wat het inspecteren en weer uitzetten van de fuiken eenvoudiger maakt. De vissers noemen deze wonderlijke roofvis geen ‘paling’, maar ‘aal’. Zij onderscheiden ‘vette aal’ en ‘magere aal’. De eerste eet vis, de tweede muggenlarven. Na de vangst belandt de ‘vette’ bij de rokerij en de ‘magere’ in een (vaak Belgische) braadpan.

Het boek is een gedetailleerd verslag van allerlei handelingen van deze kleine beroepsgroep. De foto’s zijn veelal bij prachtig ochtendlicht gemaakt en de vissers zien eruit als ja, vissers. Kessler fotografeerde ook een handvol palingrokerijen in Friesland, een soort braderijen waar het roken in wedstrijdvorm veel hobbyrokers en andere palingliefhebbers trekt. De fotografie en de teksten van Kessler vormen samen een sympathiek verslag over dit oude vak, deze klassieke delicatesse.

Palingvissers en palingrokers
fotografie en tekst: Dolph Kessler
paperback, 112 pagina, 22 bij 22 cm, zo’n 100 foto’s in kleur
uitgever: Friese Pers Boekerij
prijs: 16,50 euro

• Voor beknopte informatie van de uitgever, zie: www.noordboekwinkel.nl

De publicatie Noord-Holland heeft als ondertitel ‘Op zoek naar het wezen van Noord-Holland’. Een vijftal fotografen en zeven tekstschrijvers produceerden in een jaar tijd 400 foto’s en tekstjes over 400 steden, gemeenten, dorpen en buurtschappen in deze provincie. Voor elke plek één foto en één, meestal vier- tot vijfregelig tekstje. Uit het persbericht blijkt dat dit boek een initiatief is van de fotograaf Chris Hoefsmit. ‘Het wezen van Noord-Holland’ hebben de samenstellers volgens mij niet gevonden.

De fotografen maakten veelvuldig gebruik van groothoeklenzen en malle perspectieven. In opvallend veel foto’s zijn beeldelementen in de voorgrond onscherp. De teksten bestaan uit ‘petit histoires’ of beschrijvingen van de beelden. Het geheel heeft iets van een veel te dikke VVV-folder en ademt een soort kneuterigheid, die ik lang niet meer in een publicatie heb aangetroffen. Wanneer je het boek grondig bestudeert, lees je wel op welke plekken je bootjes kan huren: handig om te weten als Al Gore gelijk krijgt.

Noord-Holland
Fotografie: Chris Hoefsmit, Jurriaan Hoefsmit, Fred Icke
Auteurs: Wim Vogel, Sieto Flink e.a.
paperback, 30 x 22 x 3 cm, 416 pagina’s, 405 foto’s in kleur
Uitgever: Chris Hoefsmit
prijs: 49,50

• Het boek heeft een eigen site: www.noord-hollandboek.nl

Han Schoonhoven