Frits Gerritsen exposeert historische celebrities in Waterland

In de tentoonstelling Roem van Toen treffen we foto’s aan uit de jaren zestig, enkele van ervoor, sommige van erna. En in alle beelden zien we artiesten, bijna uitsluitend de grote namen uit het Nederlandse theater.
Gerritsen fotografeerde ze in zwart-wit of kleur in zijn studio of in volle glorie op het grote podium. Ze hangen allemaal in Broek op Waterland, de beroemdste musici, zij die toen nog variété-artiesten genoemd werden en andere grootheden uit de Nederlandse cultuur.

Het is goed mogelijk dat namen als Dorus, Fred Kaps of Snip en Snap velen beneden de veertig niet bekend voorkomen, maar in die tijd traden zij meer dan driehonderd keer per jaar op en kregen veel zendtijd op de snel populairder wordende televisie. Liesbeth List, Rob de Nijs, Willeke Alberti en André van Duin, die ook in deze expositie vertegenwoordigd zijn, trekken nog steeds volle zalen. Iedereen die wil weten hoe Gerritsen hen en persoonlijkheden als Bernard Haitink, Harry Mulisch, Johnny Hoes, Adèle Bloemendaal, Johnny Kraaykamp en Gert en Hermien in de jaren zestig heeft gefotografeerd, kan vanaf 7 oktober terecht in Broek in Waterland.

Frits Gerritsen (Amsterdam 1925) was dertig jaar lang kind aan huis in het theater en heeft altijd plezierig kunnen (samen-)werken met de artiesten die hij in beeld bracht. ‘Nee, eigenlijk nooit lastige klanten gehad, ze begrepen natuurlijk heel goed wat publiciteit waard was,’ vertelt Gerritsen nu. Het liefst werkte hij met Wim Sonneveld, die ook achter het podium erg grappig kon zijn. ‘Die man was op een leuke manier pesterig, hij had zelfspot en relativeerde zijn bekendheid.’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde de jonge Frits in kamp Amersfoort Cas Oorthuys kennen. Na de Duitse capitulatie zag hij hem ineens terug in de rij bij het distributiekantoor. Even later fietste Oorthuys voor hem uit en Gerritsen zag dat hij door een gat in zijn fietstas aardappelen verloor. Toen hij hem daarop wees, herkende Oorthuys hem weer en bood hem prompt een baan aan. Toen er een jaar later wegens een ziekte van Oorthuys geen werk voor Gerritsen was, introduceerde hij hem bij Imre Rona van ABC Press.
In de daaropvolgende jaren maakte Gerritsen een groot aantal reportages voor dat persbureau, tot hij in 1948 besloot zijn eigen fotografiepraktijk op te bouwen.

Ruim vijftig jaar werkt hij nu, met als uitvalsbasis zijn studio in de Amsterdamse Lairessestraat, als zelfstandig fotograaf. Hij maakt in 1953 een grote reportage over de Watersnoodramp en verslaat drie jaar later samen met Kees Scherer en Cees Nooteboom vanuit Boedapest de Hongaarse Opstand. Hij fotografeert voor platenmaatschappijen en reclamebureaus. Gerritsen bekwaamt zich tevens in de medische fotografie en maakt reisreportages in Amerika, Afrika, Indonesië en Japan. Het werk van Gerritsen komt terecht in boeken als Marken en haar Markers, 55 jaar Hoofdstad Operette en het recent verschenen Wim Sonneveld, De Parel van het cabaret.

Gerritsen is al sinds 1948 lid van de GKf en was daarnaast actief in de BFN. Hij stond aan de wieg van de Zilveren Camera competitie en was bestuurder bij verschillende Nederlandse fotovakscholen. Zijn archief gaat op termijn naar het Amsterdamse Maria Austria Instituut, waar het naast het werk van door hem gerespecteerde collega’s als Sem Presser, Eva Besnyö en Paul Huf bewaard zal worden. De laatste tijd heeft Frits Gerritsen zijn doka herondekt en maakt daar weer fraaie ambachtelijke barietdrukken, in de traditie van het vak, waarin hij zestig jaar geleden als bij toeval terecht is gekomen.

Roem van Toen
Vedetten van de jaren zestig
Fotografie Frits Gerritsen
Van 7 oktober tot en met 3 december in de Waterland Photo Gallery
Roomeinde 13 in Broek in Waterland
Elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend
Op zondag 8 oktober, om 16.00 uur, opent Hans Sleeswijk de tentoonstelling

• Voor meer informatie en enkele beelden, zie : www.waterlandphotogallery.com