Frits Lemaire (84) overleden

Op 29 december 2005 is Frits Lemaire in Amsterdam overleden. Hij was bekend als theaterfotograaf en als lid van De Ondergedoken Camera. De afgelopen achttien jaar werkte hij als kunsthandelaar.
Lemaire werkte voor de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse filmindustrie. In de oorlog ging hij voor zichzelf fotograferen. Eind 1944 sloot hij zich aan bij De Ondergedoken Camera, een groep fotografen en filmers (onder wie Cas oorthuys, Carel Blazer en Bert Haanstra) die de aanstaande bevrijding in beeld wilden brengen. Lemaire fotografeerde twee dagen na de bevrijding, op 7 mei, de schietpartij op de Dam waarbij Duitsers vanuit het gebouw van de Groote Club uit frustratie hun geweren leegschoten op de feestende menigte. Het kostte 20 mensen het leven.

Na de oorlog legde Lemaire zich toe op theaterfotografie. Ook maakte hij portretten, reclame- en studiofotografie. In 1987 nam hij met zijn zus de etnografische kunsthandel van zijn vader voort.

• Meer, ook foto’s op de site van het Maria Austria Instituut (even zoeken door te klikken op de naam van Lemaire als die voorbij rolt)

• Een persoonlijk getint verslag van Lemaire’s nicht op de Volskkrant-weblog Voelsprieten