From here to there: Alec Soths relevante overzichtswerk

Eind vorig jaar verscheen ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling in het Walker Art Centre, de catalogus From here to there: Alec Soth’s America. Met dit boek won Soth dit jaar terecht de ICP Infinity Award voor beste publicatie van 2011.
Waar catalogi bij exposities van bekende fotografen, ondanks de goede fotografie, doorgaans niet verder reiken dan een duffe opsomming van foto’s, waarbij de teksten vaak het interessants zijn, is hier iets anders aan de hand. De eerste aanblik van dit boek doet vermoeden dat het hier geen visieloos overzichtswerk betreft. De knalgele kaft doet dienst als visitekaart van Soth en als enthousiasmerende inhoudsopgave (met teksten als ‘Learn how to repel women’ en ‘Finding love on the internet’) blijkt. In dit zeldzame geval is er een prachtige balans gevonden tussen beeld en tekst, waarin essays, interviews en gedichten losjes zijn vermengd door de foto-essays.

Zo werden onder meer essays opgenomen van curator Siri Engberg, kunsthistorica Britt Salvesen en criticus Barry Schwabsky waarin het werk van Soth wordt geduid. Ook schrijver Geoff Dyer, onder meer bekend van het briljante The ongoing moment, levert met zijn stuk ‘Riverrun’ een bespiegeling op Soth’s bekendste boek Sleeping by the Mississippi (2004). Tot slot schreef August Kleinzahler als bijdrage het gedicht "Sleeping It Off in Rapid City".

Soth kan zelf ook schrijven. In zijn geestige aan zijn blog ontrokken stukjes, behandelt Soth onderwerpen zoals de titels van fotoboeken, waarin voornamelijk titels met daarin het woord ‘American’ het moeten ontgelden. Andere stukken gaan over zijn toetreding tot het Magnum-agentschap of de wijze waarop zijn naam dient te worden uitgesproken, namelijk klinkend als ‘both’. De tekst van Soth zijn op rode bladzijden afgedrukt en zorgen voor de nodige onderbrekingen in het boek.

From here to there bevat meer dan tweehonderd foto’s gemaakt in de periode 1994-2010. Door zijn constante reislust en werkwijze wordt Soth vaak in de traditie van Robert Frank, William Eggleston en Stephen Shore geplaatst. Veelal zijn zijn foto’s gemaakt met een groot formaat camera. Het werk van Soth bestaat vooral uit prachtige verstilde portretten, stills en landschappen, waarin aandacht gevraagd wordt voor de schoonheid van het banale.

In From here to there zijn verschillende foto-essays gegroepeerd waaronder foto’s uit zijn bekendste werk Sleeping by the Mississippi en Niagara. Daarnaast is ook minder bekend werk van Soth opgenomen zoals de zwart-wit portretten uit het begin van zijn relatief jonge carriere, of zijn recente Broken Manual dat handelt over individuen die de beschaafde wereld de rug toekeerden en zich teruggetrokken hebben op afgelegen en moeilijk bereikbare plekken. Tenslotte is in From here to there het artiestenboekje The loniest man in Missouri opgenomen, waarin Soth, zoals de titel al aangeeft, op zoek gaat naar een eenzame man. Het boekje bereikt een al even verrassende als ontroerende climax.

From here to there, Alec Soth’s America (2010)
Foto’s: Alec Soth
Tekst: Alec Soth, Geoff Dyer
Uitgever: Walker Art Centre
288 pagina’s
20 x 26 cm
ISBN: 9780935640960
Prijs: € 48,99

alecsoth.com
littlebrownmushroom.com/