Fuji-prijs voor Eddy van Wessel

Eddy van Wessel is de winnaar van de Fujifilm Dutch Press Photo Award. De jury (Klaas Jan van der Wey, Chris Keulen en Jan van der Schans) verkoos zijn werk omdat ‘zijn ingetogen manier van verslagleggen, zonder effecten en dramatiek’ de oorlog in Irak ‘in alle juistheid’ weergeeft. Er waren 300 inzendingen van veertig fotografen.
Een tweede prijs ging naar Jerry Lampen, die eerder al bij de Zilveren Camera in de prijzen viel. De derde prijs is voor Jeroen Kramer. De jury vond zijn werk getuigen van een ‘rouwe, ongepolijste en van lef getuigende manier van fotograferen’. Kramer had bij zijn inzending ‘bijzonder weinig aandacht besteed aan de presentatie’ en dat was de reden voor de laatste plaats onder de prijswinnaars.

Aan de prijzen zijn bedragen verbonden van respectievelijk 2500, 1500 en 500 euro. Het werk van Van Wessel wordt meegenomen in een competitie van Europese winnaars.

De jury verder over Van Wessel: ‘Eigenlijk zonder zelf aanwezig te zijn maakte hij met een breedbeeldcamera een serie zwartwitopnamen, die een compleet en indringend beeld geven van de tragische gebeurtenissen. Als een terloopse toeschouwer weet hij met zijn foto’s het verhaal compleet weer te geven.’

Bekijk de Iraakse panorama-foto’s van Eddy van Wessel.