Fujifilm komt met weerbestendige allround zoom

Fujifilm heeft een nieuw zoomobjectief aangekondigd voor haar compacte systeemcamera’s. De Fujinon XF18-135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR is het eerste XF-objectief dat weerbestendig is en dus tegen de nodige regen en stof kan. Op meer dan twintig plaatsen zijn afdichtingen gemonteerd. Bijzonder is het speciale luchtkanaal in het objectief. Dat moet voorkomen dat tijdens het zoomen stof naar de sensor wordt gezogen, een groot probleem bij objectieven met een dergelijk bereik.

photoq-danmen_en_22b4e7a450

Het objectief heeft een met kleinbeeld vergelijkbaar brandpunt van 27-206 mm en is dus breed inzetbaar. Van de zestien elementen die zijn onderverdeeld in twaalf groepen zijn er vier asferisch en twee van ED-glas. Om de autofocus te verbeteren heeft het Fuji objectief een inwendige scherpstelling, waarbij een licht element en een lineaire motor wordt gebruikt. Het heeft vooral effect bij de camera’s van Fujifilm die een fasedetectie hebben, momenteel zijn dat de X-T1 en de X-E2.

photoq-XF18-135mm_GYRO_en_f91dd7f6e1

Bij filmen heb je het voordeel dat het nieuwe scherpstelsysteem een stuk stiller is geworden. Om het beeld stabiel te houden, geen overbodige luxe bij de langere brandpunten, heeft het objectief een nieuwe gyroscopische sensor en een nieuw algortime. Het moet in staat zijn tot vijf stops te compenseren. Het objectief is redelijk compact en licht.

Vanaf juli 2014 is het te koop voor een adviesprijs van € 799.

Fujifilm