Fujifilm XF16-55mm F2.8 R LM WR

De vandaag aangekondigde Fujifilm XF16-55mm F2.8 R LM WR is een nieuw lichtsterk standaardzoom voor de populaire X-serie van Fujifilm. Met een zoombereik dat overeenkomt met 24-84mm kleinbeeld is het een universeel inzetbaar objectief. De XF16-55mm F2.8 R LM WR is duidelijk ontworpen voor de veeleisende en professionele fotograaf.

Dat is niet alleen vanwege de optische prestaties, dat het objectief goed is afgedicht tegen stof en regen is minstens zo belangrijk. De behuizing is gemaakt van metaal en de vatting is van messing gemaakt. Door de ingebouwde scherpstelmotor kan snel scherpgesteld worden als je het objectief gebruikt met een X-T1(GS) of een X-E2. Het scherpstellen gebeurt bovendien zeer stil, waarmee het een ideaal objectief is voor bijvoorbeeld recepties of klassieke concerten.

Optisch heeft Fujifilm van alles uit de kast getrokken om een hoge beeldkwaliteit te krijgen. Zo zijn van de zeventien elementen, die in twaalf groepen zijn onderverdeeld, er drie asferisch en drie zogenaamde ED-elementen. Coatings moeten nare reflecties verminderen.

Hoewel in vergelijking met soortgelijke objectieven voor spiegelreflexcamera’s nog altijd compact, is de Fuji XF16-55mm F2.8 R LM WR met 83,3 x 106,0mm en 655 gram relatief groot en zwaar. Bij het inzoomen wordt het objectief nog iets langer, tot 129,5mm. Vanaf februari 2015 is het objectief te koop voor een adviesverkoopprijs van €1099,00 inclusief BTW.