Fw: programmeert fotografie in De Balie

Het fotografenplatform Fw: gaat dit jaar de programmering van de fotografie in De Balie in Amsterdam verzorgen. De eerste tentoonstellingen laten werk zien van Jaap Scheeren en Babette Kleijn.
Het persbericht:

Dinsdag 3 februari / 19:30 uur / De Balie, Amsterdam
Opening tentoonstelling en boekpresentatie

Jaap Scheeren – 3 roses, 9 raven, 12 months

Fw: brengt onder de noemer ‘Faraway So Close’ werk bijeen van twee fotografen die ieder hun eigen wereld cre?n door elementen uit de werkelijkheid te gebruiken en deze te reconstrueren in een nieuwe werkelijkheid, waarin wezenlijke zaken van het hedendaagse bestaan bevraagd worden. Tegelijkertijd stellen zij de afgebeelde werkelijkheid van de fotografie ter discussie. De presentaties gaan over het verhalende element in de fotografie; de sprookjesachtige-non-lineaire fictie.

Jaap Scheeren (1979) toont in zijn project ‘3 roses, 9 raven, 12 months’, aan de hand van Slowaakse sprookjes, een parallelle werkelijkheid die de waan van de dag relativeert met een gezonde dosis humor.

De tentoonstelling is in De Balie te zien van 3 februari t/m 3 maart. Bij de tentoonstelling wordt de publicatie ‘3 roses, 9 raven, 12 months’ gepresenteerd. In maart zal Babette Kleijn met het project ‘Ondergraads’ de volgende tentoonstelling zijn in deze duo-tentoonstelling. Taco Hidde Bakker stelt een publicatie samen die de thematiek van de tentoonstellingen volgt, maar verder geheel op zichzelf staat. Deze publicatie verschijnt in mei 2009.

De publicatie ‘3 roses, 9 raven, 12 months’ van Jaap Scheeren telt 40 pagina’s en kost 12 euro 50.

Locatie
De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10 / 1017 RR Amsterdam / www.debalie.nl / De Balie is gevestigd in het voormalig kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, iets terzijde van het Leidseplein. Openbaar vervoer: Halte Leidseplein: Tram 1, 2, 5, 7 en 10.


Het programma van Fw: in De Balie richt zich op verhalen van eigenwijze, onafhankelijke fotografen die via persoonlijke onderwerpen hun kritische houding ten aanzien van de hedendaagse, westerse maatschappij tonen en laten zien dat ook het individuele een universele betekenis heeft. Deze attitude is ook zichtbaar in hun zoektocht naar nieuwe strategie?om hun verhalen te vertellen, te presenteren en te verspreiden. Hierbij worden samenwerkingsverbanden en ontmoetingen met beeldend kunstenaars, filmmakers, schrijvers en andere fotografen actief opgezocht.

Fw: is een platform voor fotografen die behoefte hebben aan reflectie op hun werk. Door het ontplooien van samenwerkingsinitiatieven kan de ontwikkeling van het werk een impuls krijgen waardoor groei en vernieuwing ontstaat. Fw: biedt de mogelijkheid om projecten die op deze manier ontstaan te publiceren. Daarnaast organiseert Fw: tentoonstellingen, lezingen en presentaties. www.fw-magazine.nl

Fw: in De Balie is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Stokroos, Epson en Arca.