Gaaf

In een autozaak te Statewide (Washington) heeft onze fotograaf een mooie reclameklus: er moet een personenauto worden gefotografeerd. Helaas, veel ruimte krijgt onze vakman niet want er staat een flinke hoop schroot in de weg.

Het is 1935 en de situatie is hopeloos. Door de zoeker zijn slechts het dak en de voorruit van de erachter geparkeerde, te promoten wagen zichtbaar. Niet het stuur, dat behoort juist tot het wrak waarvan de boel met een touw bijeen wordt gehouden.

Statewide is maar een kleine plaats, dat maakt niet uit want een ongeluk zit in een klein hoekje en de wegen erheen blijken gevaarlijk genoeg. Buiten op het erf een foto van de te portretteren auto maken is geen optie, die schroothoop hier blokkeert iedere uitweg.

Zo goed en zo kwaad als het gaat legt de fotograaf de achterste auto dan toch maar binnen op de gevoelige plaat vast. Gelijktijdig neemt hij daarbij de wand vol hoopgevende V-snaren en het bordje MEN van het herentoilet mee. Servicegerichtheid, heel belangrijk. Uit het open raam boven in de zaak schalt ondertussen de directeursstem, druk in onderhandeling met een verzekeringsagent.

En de reclamefoto? Een groot succes. Toegegeven: in de- voorheen identieke- auto op de voorgrond ligt de koplamp nu op de achterbank en het gescheurde dakzeil bemoeilijkt ‘t in- en uitstappen. Maar hoe aanschouwelijk zijn de stevigheid der autoneus, de handige inklapbaarheid van de autostoelen en het ruime interieur van dit type wagen geworden!

Bovendien past het gehele zijexterieur zichtbaar met gemak in de auto. Wat een bergruimte… Er zit zo te zien nog lucht in de banden en ook het stuur zit – na de klap – gewoon waar het zitten moet – is zelfs ongeschonden. Over kwaliteit gesproken. Gewonden zien we ook niet… nee, na de botsing lokt duidelijk zo’n zelfde – maar dan weer puntgaaf – model auto. En laat er op de achtergrond nou toevallig precies zo eentje klaar staan. Wat een reclamefotograaf.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.