‘Gang bang’ Dolce & Gabbana gaat Italië te ver

Vier mannen kijken toe hoe een man een vrouw in een harde greep tegen de grond drukt. Ze heeft nog voldoende bewegingsvrijheid over om haar lichaam iets omhoog te drukken. Alsof ze de boven haar hangende man uitnodigt om tussen haar benen te duiken. Hij is de enige op de foto die een zonnebril draagt.
Volgens de Italiaanse minister voor Gelijke Kansen Barbara Polastrini kan deze foto in de campagne van de Italiaanse modemakers Dolce & Gabbana een groepsverkrachting uitlokken. Andere politici delen haar mening en Polastrini dreigt met een boycot van Dolce & Gabbana als de reclame niet wordt ingetrokken. Vakbonden ondersteunen deze actie. Polastrini heeft laten weten de foto voor te leggen aan een adviesorgaan dat beslist of de foto vrouwonvriendelijk is.

Zakenpartners Domenico Dolce en Stefano Gabbana hebben nog niet op de affaire gereageerd. In Spanje heeft dit akkefietje zich ook voorgedaan en toen stelden de stylisten dat de foto kunst is. ‘Als dit niet mag, dan kun je het Louvre of de schilderijen van Caravaggio ook maar beter verbranden’, stelden ze toen. In Spanje liet het ministerie van Sociale Zaken weten dat de campagne tegen de wet is omdat het beeld vernederend is voor de vrouw.

Dolce & Gabbana lijken te mogen genieten van aardig wat free advertisement.

• La Repubblica: Slideshow met overzicht van eerder verboden reclamecampagnes in Italië