Geen bezoek voor vastzittende fotograferende leraar

Sinds de arrestatie van Liu Shaokun in China heeft de familie nog altijd geen toestemming gekregen om hem te bezoeken. De leraar is ruim een maand geleden opgepakt omdat hij door aardbeving verwoeste schoolgebouwen fotografeert en deze op internet plaatst.
Hij is veroordeeld tot één jaar werken binnen het zogenoemde ‘heropvoeding door werk’ systeem. Deze dwangarbeid, die in China opgelegd wordt bij ‘lichte vergrijpen’, is zonder enige vorm van proces. Liu wordt verspreiding van geruchten en verstoring van de sociale orde ten laste gelegd.

‘In plaats van onderzoek instellen en verantwoording nemen voor de vuile, gevaarlijke schoolgebouwen, zoekt de autoriteit haar toevlucht in het opsluiten en laten stilzwijgen van verontruste burgers zoals de leraar Liu Shaokun,’ aldus Sharon Hom, uitvoerend directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights in China. ‘Deze bezigheden ondermijnen de mensenrechten en de door de autoriteit betitelde ‘vreedzame Olympische Spelen’. Het getuigt van grote onverschilligheid en toont weinig respect naar de slachtoffers van de aardbeving en de ouders van de duizenden, door ingestorte schoolgebouwen, omgekomen kinderen.’

Human Rights in China