Geen camera, wel expositie voor Ruud van der Peijl

In het Fotomuseum Den Haag opende 27 augustus een tentoonstelling, Rude – Portraits of State, met bijzonder werk: de foto’s die er hangen zijn wel bedacht door ‘king of style’ Ruud van der Peijl, maar hij heeft ze niet feitelijk gemaakt. Camera’s leent hij en zijn assistent drukt af.
Het zal weinig voorkomen dat iemand die zelf verklaart ‘niet zo handig’ te zijn met het bedienen van een camera een expositie krijgt in een fotomuseum. De afgelopen tien jaar heeft Van der Peijl naam gemaakt als stylist, voor bladen als Blvd en Squeeze en campagnes van Nike, Philips en Canon.

In Het Parool gaat Van der Peijl er prat op dat zijn technische kennis van de fotografie beperkt is: ‘Ik ben nu eenmaal niet zo handig en ik voel ook helemaal niet de behoefte om het rolletje er zelf in te draaien en het licht neer te zetten. Ik werk altijd met assistenten en dat blijf ik ook zeker doen. Ik heb zelfs nog steeds geen eigen camera. Ik ben trouwens wel van plan om er zo snel mogelijk een te kopen, maar tot nu toe heb ik steeds een camera geleend. Mijn werkwijze mag dan heel anders zijn dan die van een traditionele fotograaf, het is en blijft mijn foto.’
(…) ‘Ik heb heel lang gedacht dat ik, zoals ook weleens wordt beweerd, geen fotograaf zou kunnen zijn omdat ik bepaalde handelingen niet zelf verricht. Dat is niet waar, weet ik nu. Ik heb een visie en die weet ik te vertalen naar het juiste moment voor een foto. Nu daar zelfs een tentoonstelling aan gewijd is, durf ik openlijk te stellen dat ik wel degelijk óók fotograaf ben,’ aldus Van der Peijl.

Het museum in een persbericht: ‘Portraits of State is een Gesamtkunstwerk, een zogenoemd ervaringskunstwerk. De staatsieportretten van bekende en minder bekende Nederlanders staan weliswaar op zichzelf, maar fungeren ook als onderdeel van een installatie. De bezoeker betreedt een voornaam huis met de portretten van de bewoners als Ahnengalerie aan de muren. De installatie is theatraal vormgegeven met opvallende lijsten om de portretten, rode kokosmatten op de vloer, spiegelwanden en dramatische lichteffecten.’

En verder: ‘Bij Van der Peijl groeit een staatsieportret via de omweg van de mythe, het masker en de pose uit tot een psychologisch portret.
Het publiek zal op deze manier modekoning Frans Molenaar, modetalent Bas Kosters, fotograaf Rineke Dijkstra, schilder Ans Markus, bokser Regilio Tuur, acteur Roeland Fernhout en vele anderen beter leren kennen, mede door de citaten uit de geschiedenis van kunst en fotografie, en uit de massamedia. Het onderscheid tussen de zogenaamde hoge en lage cultuur wordt en passant door de fotograaf vermorzeld.’

T/m 13 november.

• Meer informatie: Fotomuseum Den Haag

• Meer foto’s: www.rudeportraitsofstate.nl