Geen doodgewone verjaardagkalender

Vorig jaar startte de samenwerking tussen (typo)grafisch ontwerper Mark van Wageningen, fotograaf Mayke Swemle en drukkerij Bijto met het boek Kook, dat als relatiegeschenk begon en een vervolg kreeg als maandelijkse kookrubriek in Next.one, het kleurenmagazine dat als bijlage verscheen bij van Nrc.Next. De kalender Natura Insanais de voortzetting van deze samenwerking. Zoals Kook geen normaal kookboek was, is ook deze kalender geen doodgewone verjaardagkalenderaldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:
De bloemen van Mayke Swemle met de typografie van Mark van Wageningen willen niets anders uitbeelden dan pure schoonheid. In vier gevouwen posters (40 x 60 cm) worden de seizoenen gerangschiktin het Natura Insanaproject.

Aan de ene kant van elke poster staat een foto en aan de andere kant de dagen van de maand en poëzie zoals:

In ieder jaargetijde
op elk uur van de dag
bij zon of regen beiden

bij storm of hagelslag
kun je mij toch ontmoeten
al is het maar op papier

mij hartelijke groeten
en wensen vind je hier

De fotografie is van Mayke Swemle. Op een van de foto’s zie je een witte bloemkelk waaruit twee knalroze bloembladen omhoog vlammen en drie gele trosjes hangen sierlijk naar beneden. De witte bloem is door zijn samensmelting met de delen van de andere bloem nog prachtiger geworden. Op een ander beeld zien we een lelie die normaliter al flinke meeldraden heeft, maar nu zelfs enorme contrasterende felgekleurde stampers heeft gekregen.Ze komen zover uit de bloem alsof ze tot aan de hemel willen rijkenen elk dier willen lokken tot een bevruchting.De uiterlijke kenmerken van bloemen worden gebruikt om een fantastisch / sprookjesachtig beeld te creeëren.

Mark van Wageningen maakte het ontwerp en de typografie. De letters hebben de kracht en de esthetiek van de natuur in hun vorm gesloten. Zoals een bloem zich naar de zon toekeert zo wil deze letter zich naar de toeschouwer keren en haar rijkdom in volle glorie etaleren. De twee gebruikte lettertypes zijn speciaal ontwikkeld voor het Natura Insana project en maken onderdeel uit van het Familie Gagarin project. Een letterfamilie met een erg grillige stamboom.

Drukkerij Bijto (Enkhuizen) heeft het drukwerk van de posters verzorgd, Marbus (Lisse) de speciale verpakking.

De kalender is te koop bij Nijhof & Lee (Amsterdam), het Graphic Design Museum in Breda en de website van Mayke Swemle.

Voor meer info zie:
www.maykeswemle.com
www.ateliervanwageningen.nl
www.bijto.nl