‘Geen goede foto’: de kunst van Hans Eijkelboom

In het Nederlands fotomuseum opende zondag 19 september een bijzondere tentoonstelling met werk van Hans Eijkelboom. In Het Parool van een dag eerder zegt hij over de manier waarop hij zijn foto’s koos: ‘Als het oogt als “een goede foto”, gooi ik hem eruit. Dat leidt af van het onderwerp.’
In het museum in Rotterdam zijn series foto’s te zien die Eijkelboom als dagboeknotities maakte. Elke dag legde hij twee uur lang mensen vast. En hij ordent ze in groepen: mensen met Stones-tong op hun t-shirt, moeders-met-dochter, jongemannen met broeierige blikken. Modern vanwege de vorm (anti-esthetische snapshots), maar in de lijn van de typologische fotografie van August Sander, het duo Ari Versluijs/Ellie Uytenbroek en anderen: ‘Eén foto kan een maf plaatje zijn, zoals die jongen met die honkbalknuppel, maar maak vier van zulke foto’s en je ziet het onderwerp,’ aldus Eijkelboom in Het Parool.

Fotonotities 1992-2004 gaat vergezeld van het boek ‘Fotonotities’ dat Eijkelboom in eigen beheer uitgeeft (3000 foto’s, 30 euro).

• Meer informatie bij Nederlands fotomuseum, waar op 31 oktober een gesprek met Hans Eijkelboom plaatsvindt.

• Fotonotities uit het jaar 2000 zijn te zien op de site www.photonotebooks.com.