GeenStijl veroordeeld voor onrechtmatig linken naaktfoto’s Britt Dekker

De site GeenStijl heeft onrechtmatig gehandeld tegenover het blad Playboy en model Britt Dekker door hyperlinks naar naaktfoto’s op de website te plaatsen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit dinsdag beslist. GeenStijl is veroordeeld tot vergoeding van de schade die Playboy en Dekker door dit handelen hebben geleden, zo lezen we op Rechtspraak.nl.

Het bericht vervolgt:

In oktober 2011 heeft Playboy een fotoreportage laten maken van Britt Dekker. Voordat deze foto’s in Playboy verschenen, heeft GeenStijl een linktip ontvangen van een onbekende. Die tip verwees naar een illegaal bestand met de foto’s van Dekker op de Australische website Filefactory. GeenStijl heeft op haar website een hyperlink naar Filefacory geplaatst waardoor het geenstijlpubliek kon kennis nemen van de foto’s. GeenStijl heeft niet gereageerd op sommaties van Playboy om de link naar Filefactory van haar website te verwijderen. Nadat Filefactory de foto’s op verzoek van Playboy had verwijderd, heeft GeenStijl een hyperlink geplaatst naar de website Imageshack.us. Op de website van GeenStijl konden ‘reaguurders’ nieuwe links plaatsen naar andere websites waar de foto’s te zien zouden zijn.

Onrechtmatig handelen
Zowel de rechtbank Amsterdam als in hoger beroep het gerechtshof zijn tot de conclusie gekomen dat dit in dit geval niet mocht. Anders dan de rechtbank heeft het hof niet aangenomen dat GeenStijl door deze link de foto’s zelf openbaar heeft gemaakt. Het plaatsen van de hyperlink levert daarom geen inbreuk op auteursrecht. Wel is het hof van oordeel dat GeenStijl onrechtmatig tegenover Playboy en Britt Dekker heeft gehandeld door het voor het geenstijlpubliek heel gemakkelijk te maken de foto’s te bekijken. Volgens het hof wist GeenStijl dat de foto’s illegaal op internet waren geplaatst. GeenStijl heeft haar publiek gefaciliteerd en enthousiast gemaakt om die illegaal geplaatste foto’s te bekijken. Het hof heeft GeenStijl veroordeeld tot vergoeding van de schade die Playboy en Dekker daardoor hebben geleden. De omvang van de schade zal in een andere procedure worden vastgesteld.

Op de site MediaReport van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan staat een nadere toelichting op het arrest:
GeenStijl interpreteert het arrest heel anders: GeenStijl wint hoger broep. Internet gered
Lees het complete arrest bij rechtspraak.nl