Geert van Kesteren bij Magnum

Het agentschap Magnum Photos heeft Geert van Kesteren opgenomen als aspirant-lid. De vergadering van aangesloten fotografen heeft dat eind vorige week in Parijs met grote meerderheid besloten.
Van Kesteren (39) was voorgedragen door het Londense bureau van Magnum, op initiatief van Martin Parr. De Britse fotograaf was zeer onder de indruk van het fotoboek ‘Why Mister, Why?’ dat Van Kesteren maakte over de oorlog in Irak. Bij de beslissing van de vakbroeders in Parijs speelden verder Van Kesterens verslag van de tsunami van afgelopen half jaar en zijn werk over aids in Zambia van enkele jaren geleden een belangrijke rol.

Van Kesteren is de derde Nederlandse fotograaf die zijn naam mag verbinden aan het illustere bureau. In 1955 trad Kryn Taconis toe, nadat hij al jaren incidenteel reportages had aangeleverd. In de jaren tachtig is Peter Martens nog even aspirant-lid geweest. Maar hij drong niet door tot de status van permanent lid, een proces dat enkele jaren vergt.

‘Ik ben hier heel blij mee’, aldus Van Kesteren. ‘Het is toch een grote eer om lid te worden van Magnum, dat volgens mij het beste fotobureau ter wereld is. Mijn werk kan nu nog beter internationaal worden verspreid.’

Van Kesteren werkt onder meer voor Stern, Newsweek en M van NRC Handelsblad. Tot nu waren Hollandse Hoogte, Focus (Duitsland), Cosmos (Frankrijk), Grazia Neri (Italië) en Contact Press Images (VS) zijn agenten.

Vanaf 4 juli is van ‘Why Mister, Why?’ een tentoonstelling te zien op het fotofestival Rencontres d’Arles, en vanaf september in het Nederlands fotomuseum in Rotterdam.

Feliciteer Geert van Kesteren

Bekijk het werk uit Why Mister, Why?

www.magnumphotos.com