Gemeentearchief Den Haag verwerft Stones-foto’s

Toevalligerwijs is het Gemeentearchief Den Haag onlangs vijf foto’s van het optreden van The Rolling Stones in 1964 in Den Haag rijker geworden. Dat optreden wordt legendarisch genoemd omdat het publiek na korte tijd alles wat los en vast zat vernielde. De politie moest ingrijpen en het optreden werd voortijdig afgebroken.
Debbie Wilken, werkzaam voor het gemeentearchief Den Haag, wandelde in de buurt van het Rotterdam CS en zag op een aanplakbiljet een foto van The Stones. Ze had de foto nooit eerder gezien en wist niet zeker of er al een exemplaar van in het fotoarchief aanwezig was. Ze haastte zich naar kantoor, doorzocht de archieven en kon de foto niet vinden. Ze ging terug naar Rottterdam CS, maar helaas, iemand had een ander affiche over de Stones-foto heen geplakt. Ze had de naam van de fotograaf onthouden en begon een zoektocht op het web, met resultaat.

De foto’s zijn gemaakt door Rob Bosboom. Bosboom was toentertijd freelancer en leverde regelmatig foto’s aan maandblad Muziek Express. Wilken heeft contact gezocht met de nu ex-fotograaf en heeft van hem vijf foto’s van The Stones gekocht. Het ging Wilken in eerste instantie om de foto waarop de vijf muzikanten naast elkaar staan en allemaal een tijdschrift lezen. Het bleek dat Bosboom nog meer leuke exemplaren in zijn bezit had en die zijn nu ook in het bezit van het Gemeentearchief.

• Bekijk de foto’s: Gemeentearchief Den Haag