Gemeentearchief en Amsterdams Fonds verlenen documentaire opdrachten

Binnen een nieuwe regeling rond de documentaire fotografie-opdrachten over Amsterdam is aan drie fotografen een budget van 9000 euro toegekend.
Er waren vierentachtig aanvragers.

Het nieuwe aan de regeling schijnt te bestaan uit een andere samenwerking van de twee in de kop genoemde instellingen. Het Gemeentearchief bepaalt nu – na consultatie van een door haar aangestelde commissie – wie de ‘maximaal drie projecten per jaar’ gaan uitvoeren.
Dat aantal is ook nieuw, want in 2003 werden er nog negen opdrachten verleend en in 2001 zelfs tien.

In 2006 zullen er documentaire series gemaakt worden door Lisette van de Pavoordt, Bart Sorgedrager en Annemarie Trovato.

Het project van Van de Pavoordt is getiteld ‘Reconstructie Amsterdam’ en richt zich op veranderingen in het stadslandschap. Haar fotografie kenmerkt zich door een verscheidenheid in werkwijzen en een lichte, humoristische toets. Van de Pavoordt concentreert zich bij deze opdracht vooral op de grote Amsterdamse bouwprojecten: de Noord-Zuidlijn, de Y-oevers en de Y-tram.

Bart Sorgedrager werkt een enigszins klassiek sociaal onderwerp uit. Onder de titel ‘Stadsluchten’ volgt hij het zogenaamde ruimingsteam van de Amsterdamse GGD, dat zo’n vijftig keer per jaar in actie komt. Zij worden opgeroepen wanneer stadbewoners zichzelf en hun woning zodanig verwaarlozen dat het overlast gaat heten en de buren zich zorgen maken.
In Sorgedragers foto’s zullen de interieurs het verhaal van de eenzaamheid en de onmacht gaan vertellen.

‘Zeynep, 13 jaar’ heet het project van Annemarie Trovato. Dit Turkse meisje maakt deel uit van een geïsoleerd levend gezin in de Amsterdamse wijk De Pijp. Zij volgt een opleiding aan het VMBO en begeeft zich voor het eerst zelfstandig buiten haar eigen buurt. Trovato is door langdurig contact een vertrouweling van de familie en kan Zeynep daardoor in allerlei situaties fotograferen.

• Informatie over deze en vroegere opdrachten alsmede een link naar de beeldbank van het gemeentearchief vindt u hier: gemeentearchief.amsterdam.nl