Gemeentearchief opent als Stadsarchief in nieuwe locatie

Vanaf gisteren is het verhuisde en uitgebreide stadsarchief van Amsterdam weer open. Na de verbouwing beschikt de hoofdstad met De Bazel over een indrukwekkende locatie voor haar historische documenten.
Het naar de architect K.P.C. de Bazel (1869-1923) vernoemde monument uit 1926 functioneerde eerder als hoofdkantoor voor de Nederlandsche Handel Maatschappij en de ABN-AMRO-bank.

Op 12 september wordt het gebouw officieel geopend door onze vorstin. Inmiddels zijn de verschillende publieksruimten sinds gisteren toegankelijk en kan iedereen weer op zoek naar historische teksten en beelden over de stad Amsterdam en haar bewoners.

De vernieuwde website leidt naar bezoekersinformatie, aankondigingen van tentoonstellingen, rondleidingen en andere evenementen. Daarnaast is het aantal online-diensten, zoals bijvoorbeeld het downloaden van familiegegevens uitgebreid.

Ook de – zeer grote – beeldbank is vernieuwd en uitgebreid. Historische prenten en foto’s van amsterdamse straten en andere locaties kunnen eenvoudig gevonden, uitvergroot en bekeken worden. Via de beeldbank zijn ook de foto’s van de gemeentelijke opdrachten en het ontsloten materiaal van het Maria Austria Instituut toegankelijk.

Het Maria Austria Instituut heeft ook een plek gekregen in het Stadsarchief Amsterdam. Alle negatieven en andere fotografische materialen zijn in vier dagen verhuisd en in één van de drie grote kluizen ondergebracht. Die depots worden de droge, koude en papieren kluis genoemd.

De gerestaureerde vlakfilms uit de archieven van Paul Huf en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij hebben samen met de 6 x 6-negatieven van Eva Besnyö en Sem Presser een plek in de koude kluis gekregen. De contactalbums liggen nu in de ‘papieren kluis’.

Het Maria Austria Instituut gaat vanuit haar nieuwe locatie intensiever samenwerken met het Stadsarchief en het nabijgelegen Amsterdamse fotomuseum Foam. Adriaan Elligens, directeur van het MAI, wil in de toekomst een permanente presentatie realiseren in de hal van De Bazel.

Volgend jaar komt er een tentoonstelling en een boek over het werk van Wim van der Linden. In samenwerking met het Filmmuseum zal zijn fotografische werk worden vertoond en kunnen de bezoekers films van Van der Linden bekijken.

Op 16 november opent een overzicht van de popfotografie van Nico van der Stam in het Stedelijk Museum Alkmaar. Van alle genoemde fotografen is werk te zien op de website van het Maria Austria Instituut.

• Voor alle informatie over het Stadsarchief Amsterdam, zie: stadsarchief.amsterdam.nl

• Voor beelden en informatie van het MAI, zie: www.maria-austria-instituut.nl