Genomineerd voor Prinsjesfotoprijs: Beekman, Hol, Nijhuis (2 x) en Maat

De nominaties voor de Prinsjesfotoprijs 2015 zijn bekend, de prijs voor de beste politieke foto van het afgelopen parlementaire jaar. De foto’s hebben betrekking op bijzondere politieke gebeurtenissen op of rond het Binnenhof. De jury van de prijs heeft vijf foto’s uit het parlementaire jaar 2014-2015 geselecteerd. In totaal werden 66 foto’s ingezonden.

De vijf genomineerde foto’s voor de Prinsjesfotoprijs 2015:

Foto Martijn Beekman / ANP
• Edith Schippers tijdens het Zorgdebat in de Eerste Kamer (foto: Martijn Beekman/ANP)

 

PFP2015#57
• Henk Kamp voor een overvolle publieke tribune in de Tweede Kamer tijdens het debat over gaswinning in Groningen (foto: Dirk Hol)

 

PFP2015#39
• De bezetting van de hal van de Tweede Kamer door Koerdische demonstranten (foto: Phil Nijhuis)

 

PFP2015#33
• Jesse Klaver en Rik van Slingelandt, president-commissaris van ABN Amro, tijdens de hoorzitting over bestuurdersbeloningen (foto: Phil Nijhuis)

 

• Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al telefonerend op weg naar zijn ministerie (foto: Bart Maat/ANP – zie bovenaan dit artikel)
Het persbericht meldt verder:

Jury
De jury voor de Prinsjesfotoprijs 2015 staat onder voorzitterschap van Vincent Mentzel, oud-fotograaf bij NRC en bestaat verder uit Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66, Arda Gerkens, Eerste Kamerlid voor de SP en Jos Heymans, voorzitter van de Parlementaire Persvereniging. Curator Prinsjesfoto is Gerhard van Roon. Samen met Hans Kouwenhoven is hij tevens adviseur en secretaris van de jury.

Prijsuitreiking en jaaroverzicht
De prijs, een geldbedrag van 2500 euro, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, maakt de winnende foto op vrijdag 11 september bekend tijdens het onderdeel Democratie in woord en beeld van het Prinsjesfestival. Dit programmaonderdeel vindt vanaf 10.30 plaats in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer der Staten-Generaal is Prinsjespartner van het festival, evenals ProDemos, Huis van de Democratie en Rechtsspraak, en de Rabobank. Parlementair journalist Frits Wester presenteert deze bijeenkomst, waarvoor belangstellenden zich kunnen zich aanmelden via www.prinsjesfestival.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Na de prijsuitreiking wordt een ruime selectie van de ingezonden foto’s in de vorm van een jaaroverzicht van het parlementaire jaar tentoongesteld in de Noenzaal van de Eerste Kamer. De Noenzaal is bovendien het hele aansluitende weekend open in verband met Open Monumentendag op 12 en 13 september. Ook dan zijn de foto’s te bekijken. Vorig jaar won David van Dam de prijs met zijn foto van een vermoeide minister Plasterk na het debat over afluisterpraktijken door de NSA.

Prinsjesfestival
De Prinsjesfotoprijs wordt uitgereikt in het kader van Prinsjesfestival, het feest van de democratie. In het centrum van Den Haag vinden van 10 tot en met 15 september verschillende activiteiten plaats die een bijdrage leveren aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag, hét nationale evenement op de derde dinsdag van september.

www.prinsjesfestival.nl/prinsjesfotoprijs