Genomineerden De Fotoprijs bekend

Vandaag zijn de lijsten gepubliceerd met genomineerden voor De Fotoprijs, waarvan een onderdeel uitmaken: het Steenbergen Stipendium, de Verbond van Verzekeraarsprijs en de Nikonprijs. De Fotoprijs is bedoeld als stimulans voor aanstormend fotografisch talent in Nederland. De prijs bestaat sinds 2004 en staat open voor alle studenten aan een fotografieopleiding in Nederland.

De shortlists van genomineerden:

Steenbergen Stipendium – Eindexamenwerk
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Anna Dasovic
Gerrit Rietveld Academie
Hrair Sarkissian
Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost
Anne Geene | Whitney Lemasian
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Florian van Roekel

Verbond van Verzekeraarsprijs – Eindexamen overige opleidingen
Fotoacademie Amsterdam
Linelle Deunk | Ernst Coppejans | Aleksander Willemse
Fotovakschool Apeldoorn
Maarten Weij
Sandberg instituut
Wypke Janette Walen
Willem de Kooning Academie
Mel (Oi Wun) Chan
Fotovakschool Rotterdam
Jepke van Hengst

Nikonprijs – Fotoboek
Gerrit Rietveld Academie
Hristina Tashev
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Robert Glas
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Pip Erken | Janneke de Jong | Wouter de Wit | Adrian Woods

Begin zomer 2010 heeft de jury alle ingezonden werken beoordeeld en een shortlist van genomineerden samengesteld. De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag sleepte met vijf kandidaten de meeste nominaties in de wacht. Vorig jaar had de KABK, met tien studenten, ook al de meeste nominaties.

De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars, Nikon Nederland, de Steenbergen Stichting en het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

De jury bezocht de eindexamenexposities op geaccrediteerde kunstacademies en maakte daaruit een selectie voor het Steenbergen Stipendium. Hiernaast konden studenten zonder geaccrediteerde kunstopleiding zelf hun eindexamenprojecten insturen en konden alle fotografiestudenten hun fotoboeken insturen. Dit jaar bestond de jury voor de categorie overige opleidingen uit: Roy Kahmann (eigenaar Galerie Kahmann), Femke Lutgerink (kunsthistoricus) en Jochem Wijnands (fotograaf). In de jury voor de categorie fotoboek zaten: Eelco van Welie (directeur NAi uitgevers), Lex Reitsma (vormgever) en Raimond Wouda (fotograaf). De juryleden voor het eindexamenwerk (Steenbergen Stipendium) waren: Kim Knoppers (curator beeldende kunst, voorzitter), Colette Olof (curator FOAM) en Marnix Goossens (fotograaf).

Tentoonstelling en uitreiking
Binnen de categoriee?n fotoboek en eindexamenwerk (Steenbergen Stipendium) wees de jury zes genomineerden aan en in de categorie overige opleidingen werden zeven studenten geselecteerd. In iedere categorie zal het beste werk met een geldprijs van € 5000,- beloond worden. De fotograaf die de meeste stemmen van bezoekers aan de tentoonstelling krijgt, ontvangt een publieksprijs. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op dinsdag 28 september 2010 in het Nederlands Fotomuseum, waar de foto’s van de genomineerden van 18 september tot en met 24 oktober 2010 te zien zijn.

Dag van de Fotografiestudent
De uitreiking van De Fotoprijs zal het hoogtepunt worden van de feestelijke ‘Dag van de Fotografiestudent’ op 28 september 2010. De deelnemende studenten zullen die dag een programma volgen in de Cruise Terminal te Rotterdam waar fotografen als Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek, Adam Broomberg en Oliver Chanarin hen adviezen geven en Frido Troost (directeur Instituut voor Concrete Materie) hen van tips over fotoboeken voorziet. Vanaf 20 uur is iedereen van harte welkom in het Fotomuseum voor de uitreiking en afsluitende borrel.

www.defotoprijs.nl