Genomineerden Dutch Doc Award 2010 bekend

Mathieu Keuter, Gert Jan Kocken, Jeroen Kramer, Vesselina Nikolaeva, Guus Rijven, Petra Stavast en Anoek Steketee dingen mee naar de nieuwe prijs voor documentaire fotografie Dutch Doc Award. Verder zijn er drie genomineerden in de categorie innovatie: Stefanie Grätz, Rob Hornstra en Willem Popelier.
Het persbericht van de organisatie:

Een vijfkoppige jury heeft zeven fotografen geselecteerd voor de grote nieuwe Nederlandse fotografieprijs, de Dutch Doc Award 2010. Zeven uiteenlopende en kwalitatief hoogwaardige fotoseries dingen mee naar de prijs van 20 duizend euro en de titel ‘beste documentaire fotografie van het afgelopen jaar’. De winnaar wordt woensdag 2 juni tijdens een avondvullend programma in Stadsschouwburg Utrecht bekend gemaakt.

Dutch Doc Award is een initiatief van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) en FOTODOK in Utrecht. De prijs richt de schijnwerpers op een rijke en bruisende tak van fotografie in Nederland: de documentaire, die het gebied bestrijkt tussen journalistiek en kunst. Documentaires kenmerken zich door een sterke persoonlijke visie van de fotograaf en de doorgaans lange doorlooptijd van een project. De beelden zijn altijd onderdeel van een serie.

De zeven genomineerden voor de Dutch Doc Award 2010 zijn:

Mathieu Keuter/Grote Verhalen
Gert Jan Kocken/ Depictions of Amsterdam 1940-45
Jeroen Kramer/Room 103
Vesselina Nikolaeva/Simply a Line
Guus Rijven/Stoep van de stad
Petra Stavast/Libero
Anoek Steketee en Eefje Blankevoort/Dream City

De jury was verrast door de kwaliteit en de veelsoortigheid van de voorgedragen projecten. Door de Nederlandse fotografiewereld – curatoren, fotografen, critici en fotoredacteuren – zijn 140 werken geselecteerd voor een longlist. Daaruit heeft de jury 7 werken voor de prijs van beste documentaire genomineerd en 3 in de categorie innovatie.

Hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse documentaire fotografie is, blijkt ook uit de selectie voor de eerste editie van Dutch Doc Award. Jeroen Kramer – genomineerd met Room 103 – is een oorlogsfotograaf in Beirut, die zich heeft afgekeerd van het gewapend conflict en probeert de schoonheid van de regio in beeld te brengen. Voor Depictions of Amsterdam 1940-45 fotografeerde Gert Jan Kocken 50 plattegronden van Amsterdam uit de Tweede Wereldoorlog om de logistiek en vernietiging van een oorlog te verbeelden.

Van Petra Stavast is het project Libero voorgedragen. Stavast bracht de vergrijzing en migratie in zuid-Italië in beeld aan de hand van gevonden (beeld)materiaal van de familie Greco. Dream City is het verhaal van Anoek Steketee (foto’s) en Eefje Blankevoort (tekst) over pretparken wereldwijd. Ook in Rwanda en Irak vind je deze vorm van vermaak, die in scherp contrast staat met de harde dagelijkse realiteit van die landen.

Van Guus Rijven is Stoep van de stad genomineerd. Met op afstand gemaakte en humoristische foto’s, geeft hij inzicht in de verschillende manieren waarop de Haagse openbare ruimte wordt gebruikt. Vesselina Nikolaeva van de serie Simply a Line is gefascineerd door het Bulgaars-Turkse grensgebied . Dit niemandsland was decennialang een onbetreedbare en onfotografeerbare zone tussen oost en west.

Tot slot is er de serie van Mathieu Keuter. Hij woont en werk in Groningen, dat is te zien in zijn gekozen werk: Grote Verhalen. Een titel met een knipoog, want het zijn de alledaagse beelden uit zijn leven waargenomen vanuit een geheel eigenzinnig perspectief.

In de categorie innovatie zijn drie projecten voorgedragen: Stefanie Grätz met Surfing Views, a Couchsurfing Directory; Rob Hornstra en Arnold van Bruggen met The Sochi Project; Willem Popelier met Rejected Identities. De winnaar in deze categorie krijgt 2500 euro en wordt eveneens bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op 2 juni in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.dutchdocaward.nl