Genomineerden voor De Fotoprijs bekend

De organisatie van De Fotoprijs, bedoeld om jong fototalent te stimuleren, heeft bekend gemaakt wie er zijn genomineerd voor de prijzen in de verschillende categorieën.
Uit het persbericht:
De prijs staat open voor alle studenten aan een fotografieopleiding, en bestaat sinds 2004. Hij wordt mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars, Nikon Nederland, de Steenbergen Stichting en het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Aan De Fotoprijs 08/09 hebben 207 studenten meegedaan die samen 1.377 foto’s instuurden. Begin juli 2009 heeft de jury alle ingezonden werken beoordeeld en een shortlist van genomineerden samengesteld. De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag sleepte met tien kandidaten de meeste nominaties in de wacht. Op 29 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Studenten konden vrij werk en werk met het thema ‘What you see is what you get’ insturen. Daarnaast bezocht de jury de eindexamenexposities op de kunstacademies en maakte daar een selectie. Dit jaar bestond de jury voor de categorieën ‘thema’ en ‘vrij werk’ uit: Wim van Sinderen (Curator Fotomuseum Den Haag), Rob Hornstra (Fotograaf) en Kim Knoppers (Tentoonstellings-maker). In de jury voor het eindexamenwerk (Steenbergen Stipendium) zaten: Kim Knoppers, Colette Olof (Curator FOAM) en Marnix Goossens (Fotograaf).

Binnen de categorie thema wees de jury 7 genomineerden aan, in de categorie vrij werk 15 en voor het eindexamenwerk (Steenbergen Stipendium) werden 6 studenten geselecteerd. In iedere categorie zal het beste werk met een geldprijs van € 5000,- beloond worden. Aan de fotograaf van het werk dat de meeste stemmen van bezoekers aan de tentoonstelling krijgt, wordt een publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt een Nikon camera. De uitreikingen van de prijzen zullen op dinsdag 29 september 2009 plaatsvinden bij het Nederlands Fotomuseum, waar de foto’s van de genomineerden van 29 augustus tot en met 25 oktober 2009 in een tentoonstelling te zien zijn.

De uitreiking zal het hoogtepunt worden van de feestelijke ‘Dag van de Fotografiestudent’ op 29 september 2009. De studenten zullen die dag een programma volgen in het Nederlands Fotomuseum waar fotografen als Koen Hauser en Petra Stavast hen adviezen geven en Sterre Sprengers (beeldredacteur NRC-next) en Colette Olof (Curator FOAM) hen van tips voorzien. Vanaf 20 uur is iedereen van harte welkom in het fotomuseum voor de de uitreiking en bruisende afterparty met muziek van meervoudig scratchkampioen DJ Kypski.

De shortlist van genomineerden:

Themawerk ‘What you see is what you get’
Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost
Theo de Waal
Fotoacademie
Remco Muntz
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Sanne Kabalt | Tom Janssen
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
David de Jong | Natascha Libbert | Eva Hofman

Vrij werk

Academie Minerva
Karol Lasia
Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost
Suzanne Leenen | Karin den Dekker;
Artez AKI- Academie voor Beeldende Kunsten
Vera Warnsing
Fotoacademie
Elena Faiman | Dingena Mol | Caren Huygelen | Robin de Puy | Xiao Xiao Xu | Mark Nettenbreijers
Fotovakschool
Jepke van Hengst
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Pavel Prokopchik | Irene Cecile van der Plas | Christiaan Kryl en Dim Balsem
Sandberg Instituut
Wypke Jannette Walen

Eindexamenwerk
Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost
Michiel Brouwer
Gerrit Rietveld Academie
Noël Loozen
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Pim Leenen
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Joris Jansen | Arjan de Nooy | Christian Kryl

www.defotoprijs.nl