Gentse expositie toont gevonden foto’s

Vandaag opent in Gent een manifestatie rond het fenomeen van de gevonden foto, onder de naam ‘1000 Woorden’. De samenstellers vroegen verzamelaars van gevonden foto’s om een geschreven toelichting.
Het persbericht:

Soms stuit je op kleine wondertjes. Foto´s die meestal onzichtbaar bleven voor het publiek, die gevonden en vervolgens gekoesterd werden. De vinder kan vaak prachtig vertellen over zijn fascinatie en bewondering voor deze kleinoden.

“1000 Woorden” is niet louter een project rond gevonden fotografie. De tentoonstelling toont weliswaar gevonden beelden, maar laat deze een interactie aangaan met tekst.

Drie masterstudenten fotografie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent namen hierin het voortouw. Achtentwintig mensen besloten om deel te nemen en ‘iets’ te schrijven over foto´s die hun levens zijn komen binnensluipen. Een anekdote, een herinnering, een gedicht, een reflectie op het beeld, …

De tentoonstelling toont gevonden foto’s en de tekstuele reflecties hierop van onder meer Hans Aarsman, Rudy Kousbroek, Christoph Ruys, Hans Op de Beeck, Johan Swinnen en Damien De Lepeleire. (Zie onderaan voor een volledige lijst)

Ter gelegenheid van dit project verschijnt eveneens een catalogus, vormgegeven door Hans Theys en uitgegeven bij Tornado Editions, waarin het werk van alle deelnemers verzameld is. Die omvat zowel het gevonden beeldmateriaal als de bijbehorende teksten.
De publicatie wordt ingeleid door “10 stellingen over het gevonden beeld (en zijn vinder)”, een essay dat Steven Humblet speciaal voor deze tentoonstelling schreef.

Volledige, alfabetische deelnemerslijst:
Hans Aarsman (NL), Annemie Augustijns, Damien De Lepeleire, Annelies de Mey, Johan De Vos, Paul Demets, Hans Desnoeck, Robert Devriendt, Maarten Dings (NL), Erik Eelbode, Lode Geens, Roger Kockaerts, Rudy Kousbroek, Hans Op de Beeck, Christoph Ruys, Don Sars (NL), Dominique Somers, Andrea Stultiens (NL), Johan Swinnen, Nadine Tasseel, Rein Jelle Terpstra (NL), Hans Theys, Martien Van Beeck, Régine Van den Broucke, Egon Van Herreweghe, Valérie Vandecasteele, Joris Vermassen en Willy Vynck.

Praktisch:
De vernissage is voorzien op woensdag 9 april vanaf 20u.
De tentoonstelling loopt van 10 tot en met 30 april,
van woensdag tot en met zondag, 10 tot 18u.
‘De Zaal’ – Nonnemeersstraat 26, Gent

www.1000woorden.be