Gerald van der Kaap ontvangt Singer Prijs 2007

De Singer Prijs 2007 wordt dit voorjaar toegekend aan Gerald van der Kaap (1959), één van de grondleggers van het gebruik van nieuwe media in de beeldende kunsten. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 12 mei bij de tentoonstelling van een keuze uit zijn werk in Singer Laren.
Deze kunstprijs van de Stichting Vrienden van het Singer Museum is bedoeld als oeuvreprijs voor een Nederlandse kunstenaar in het midden van zijn/haar carrière en bestaat uit een tentoonstelling met publicatie en een aankoop voor de collectie van Singer Laren.

Van der Kaap is in de jaren 80 al een grensverleggende pionier van de digitale beeldbewerking. Hij experimenteert met zowel technische, beeldende en communicatieve mogelijkheden van de nieuwe media. In 1991 krijgt hij een eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, ‘Hover Hover’, waarna vele tentoonstellingen volgen in binnen- en buitenlandse galeries en musea. Bovendien werkt hij als VJ en heeft een automatische veejay machine ontworpen. Als artist-in-residence verbleef hij in Xiamen, China voor zijn project ‘Passing the Information’.

In zijn meest recente werk zocht hij samenwerking met jongeren en de camerafunctie van hun mobiele telefoon. Van der Kaap is een veelzijdig kunstenaar die met zijn fotografie als vertrekpunt, linkt naar allerlei disciplines zoals film, video, audio, mobiele telefonie, internet.

Volgens de jury – Robbert Roos (voorzitter), Robert-Jan Muller, Ineke Middag – zit de kracht van zijn werk in de jarenlange consistente actualiteit van de gebruikte middelen en de gekozen thematiek.

Tentoonstelling Singerprijs 2007 Gerald van der Kaap 9 mei t/m 15 juli 2007

www.singerlaren.nl