Gerard Fieret (85) overleden

Een bijzondere Haagse fotograaf is donderdag 22 januari overleden. ‘Copyright by Gerard P. Fieret’: bijna alle foto’s van de eigenzinnige fotograaf Gerard Fieret voorzag hij van dezelfde stempel om de originaliteit ervan te waarborgen. Fieret overleed donderdagavond, drie dagen na zijn 85e verjaardag, in zijn woonplaats Den Haag aan de gevolgen van een longontsteking, zo meldt het Fotomuseum Den Haag.
Het in memoriam van het museum vervolgt:

Gerard (Gerrit Petrus) Fieret werd geboren in Den Haag in 1924 en studeerde korte tijd aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Behalve als tekenaar, dichter en panfluitspeler, werd hij vooral bekend als fotograaf. Hij kocht zijn eerste camera aan het begin van de jaren zestig en begon te fotograferen wat hem op straat voor de voeten kwam. Daarnaast maakte hij veel portretten en kwam een groot deel van zijn werk tot stand in zijn atelier, waar hij modellen en vriendinnen fotografeerde; rommelige foto’s vaak, die door hun ongedwongen speelse poses en uitdagende blikken een onmiskenbare sensualiteit bezitten.

Fieret was wars van regels en conventies, zowel in zijn fotografie als in zijn leven: ‘Ik heb mijn eigen wetten. Ik wil alles hebben. Er bestaan geen mislukte foto’s’. En menig inwoner van Den Haag heeft hem de laatste jaren door de stad kunnen zien lopen, lange baard, fiets aan de hand en twee emmertjes aan het stuur om de duiven te voeren – ondanks de verwoede pogingen van de gemeente om de vogels de stad uit te krijgen.

Deze eigengereidheid zorgde er ook voor dat zijn werk voornamelijk in kringen van collega-kunstenaars, kunsthistorici en liefhebbers bekend is; Fieret is altijd een echte artist’s artist gebleven. Juist de afgelopen jaren kwam er een kentering in deze relatieve onbekendheid. In galeries en op veilingen, met name in de VS, bracht zijn werk steeds hogere prijzen op. In 2004 organiseerde het Fotomuseum Den Haag een groot overzicht ter gelegenheid van Fierets tachtigste verjaardag; bijbehorende catalogus die geheel in de geest van de kunstenaar werd samengesteld, is inmiddels internationaal een gewild collectors item.

De begrafenis zal plaats hebben op woensdag 28 januari om 12.00 uur door bijzetting in het familiegraf op de r.-k. Begraafplaats Sint Barbara, Sint Barbaraweg 6 (Binckhorst), Den Haag.

Een jaar geleden op PhotoQ: Haagse duiven treuren om Gerard Fieret

In 2004 in Fotomuseum Den Haag: G.P. Fieret – 80 jaar – Een retrospectief van zijn fotowerken