Fotograaf Gerco de Ruijter maakt opnames vanuit de lucht van het Nederlandse landschap. Zijn foto’s tonen hoe Nederlanders hun natuur industrialiseren en systematiseren en welke vormen dat in het landschap oplevert. De opnames hebben een connectie met modernistische abstracte schilderkunst. De Ruijter schenkt de hele serie van 32 foto’s met de titel Baumschule (2008-2010) aan Universitaire Bibliotheken Leiden.
Voor zijn foto’s maakt De Ruijter (Vianen, 1961) vanaf de grond via een afstandsbediening opnamen met een camera die aan een vlieger is bevestigd. De laatste jaren lijken zijn foto’s steeds meer op de geometrische composities van abstracte schilderijen van het twintigste- eeuwse modernisme. De Ruijter legt hiermee visueel een schakel tussen het Nederlandse landschap en bijvoorbeeld schilderijen van Piet Mondriaan. Zijn werk raakt daarmee aan de veel gehoorde uitspraak dat de schilderijen van Mondriaan ook alleen maar in dit land hadden kunnen ontstaan.
De schenking van deze serie aan de Universitaire Bibliotheken Leiden vindt plaats in het kader van een samenwerking tussen de universiteiten van Leiden en Luxemburg. Enkele monumentale foto’s uit Baumschule waren in Luxemburg te zien in een internationale tentoonstelling over landschapsfotografie en zijn besproken in een bijbehorend symposium. Die foto’s zijn uiteindelijk door het Musée national de d’histoire et d’art in Luxemburg aangekocht.
‘Musea zijn vaak vooral geïnteresseerd in één of enkele losse foto’s op monumentaal formaat, die op bijzonder wijze zijn afgewerkt zoals gemonteerd achter perspex’, aldus Gerco de Ruijter. ‘Door deze schenking zijn in de Leidse universiteitsbibliotheek de werken op meer handzame formaten ook in de samenhang van de totale serie te bestuderen. Dit draagt bij aan een beter begrip van mijn werk in kunsthistorisch onderzoek in de toekomst.’
De serie die de Ruijter aan Universiteit Leiden schenkt, bestaat uit niet-ingelijste afdrukken op papier van formaat 60 x 40 cm. Dit formaat past bij het onderzoeks- en onderwijskarakter van de academische collectie, maar is ook nog groot genoeg om voor toekomstige tentoonstellingen te worden ingelijst.
Universitaire Bibliotheken Leiden beschikt over de oudste museale fotocollectie van Nederland en een voor dit land uniek onderzoekscentrum dat is gespecialiseerd in de geschiedenis en theorie van de fotografie. In 2010 schonk op vergelijkbare wijze fotograaf Hendrik Kerstens de complete serie portretten van zijn dochter Paula (inclusief de in de toekomst nog te vervaardigen foto’s) aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Van Gerco de Ruijter is nog tot en met 23 november een solotentoonstelling te zien in Museum Jan Cunen in Helmond.
De hele serie Baumschule van Gerco de Ruijter is te zien in de bibliotheekcatalogus van de Universiteit Leiden.